Κυριακή μετά τη γέννηση του Χριστού


 Μνμη τν γων κα Δικαων Θεοπατρων
(Ευαγγέλιο: Ματθ. β΄ 13-23)

 


Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, περιγράφονται συγκλονιστικά γεγονότα,  τα οποία ακολούθησαν τη Γέννηση του Χριστού:  


  • Ο διωγμός του θείου Βρέφους από τον Ηρώδη.     
  • Η φυγή του Ιησού από την γη Ισραήλ στην Αίγυπτο, κατ’ εντολήν Κυρίου.                           
  • Η αναχώρηση των Μάγων για την Περσία, με την εμφάνιση Αγγέλου Κυρίου.        
  • Η Βρεφοκτονία του Ηρώδη στη Βηθλεέμ, μετά τη διαπίστωση ότι ενεπαίχθη από τους Μάγους. Ο Ηρώδης έξαλλος, φοβούμενος το Βρέφος-Βασιλέα, έδωσε εντολή να θανατωθούν 14.000 αθώα νήπια από δύο ετών και κάτω. Την ημέρα αυτή, τη ζοφερή για τις μητέρες της φυλής του Βενιαμίν, εκπληρώθηκε η προφητεία του Ιερεμία: «Φων ν Ραμ κούσθη, θρνος κα κλαυθμς κα δυρμς πολύς· Ραχλ κλαίουσα τ τέκνα ατς, κα οκ θελε παρακληθναι, τι οκ εσίν» (Ματθ. β΄18). (=Φωνή σπαρακτική ακούστηκε στο χωριό Ραμά, θρήνος και κλάματα και οδυρμός πολύς. Η σύζυγος του Ιακώβ Ραχήλ, που ήταν θαμμένη στη Βηθλεέμ, κλαίει τα παιδιά της, και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να παρηγορηθεί, διότι τα αθώα αυτά παιδιά δεν υπήρχαν πλέον στη ζωή).                 
  • Και ακολούθησε ο τραγικός θάνατος του σκληρόκαρδου Ηρώδη.

 


Το μήνυμα των γεγονότων αυτών είναι ότι ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Παντοδύναμος Θεός. Είναι ο Σωτήρας και ο Νικητής, ο Θριαμβευτής της ιστορίας του κόσμου. Είναι Αυτός που ρυθμίζει τη ζωή του κόσμου και σώζει τον άνθρωπο που πιστεύει σ’ Αυτόν. Αυτός ανατρέπει τυράννους και συντρίβει υπερήφανους διώκτες, που άγονται από τις δυνάμεις του σκότους. Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο σχέδιό Του. «Ε Θες μεθ᾿ μν, οδες καθ᾿ μν;». Με αυτήν την πίστη προσπερνιούνται όλες οι δυσκολίες.
  
Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια Του και βρισκόμαστε μέσα στην Εκκλησία Του, προστατευόμαστε, παίρνουμε δύναμη και θάρρος. Στους πειρασμούς και στους κινδύνους ο Κύριος είναι μαζί μας. Επεμβαίνει και μας σώζει. Οι Απόστολοι του Χριστού και όλοι οι Άγιοι δεν φοβήθηκαν τον εχθρό. Με τη δύναμη του Χριστού νίκησαν. Και κάθε χριστιανός νικά, επειδή νίκησε πρώτος ο Κύριος. Έχει τη συναίσθηση της αδυναμίας του και στηρίζεται με βεβαιότητα στον Κύριο, ο οποίος είναι μαζί του και θα νικήσει. Διότι έχει αποδειχθεί ότι:  «ατη στν νίκη νικήσασα τν κόσμον, πίστις μν» (Α΄ ωάν. ε΄ 4).



πολυτκιον τν Θεοπατόρων. χος β’.
Εαγγελζου ωσφ, τ Δαυδ τ θαματα τ Θεοπτορι· Παρθνον εδες κυοφορσασαν, μετ Mγων προσεκνησας, μετ Ποιμνων δοξολγησας, δι’ γγλου χρηματισθες. κτευε Χριστν τν Θεν, σωθναι τς ψυχς μν.



Δοξαστικόν. χος πλ. δ‘.  νατολου.
Αμα κα πρ, κα τμδα καπνο, τρατα γς, προεδεν ωλ΄ αμα τν Σρκωσιν΄ πρ τν Θετητα, τμδα δ καπνο, τ Πνεμα τ γιον, τ πελθν τ Παρθν, κα κσμον εωδισαν. Μγα τ μυστριον, τς σς νανθρωπσεως, Κριε δξα σοι.



κ τς ερς Μονς