Η Αγία Οικογένεια της Θεοτόκου


 Αγία Άννα (Θεοπρομήτωρ) - Εορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου

 
Η Παναγία προέρχεται από μία αγία οικογένεια και έζησε μέσα σε μία αγία συγγενική ατμόσφαιρα. Όταν εορτάζουν οι Προπάτορες του Χριστού, η Εκκλησία τους μνημονεύει μεταξύ των Δικαίων: «Μνήμην τελοντες Δικαίων, τν Προπατόρων Χριστο…» και «Μνήμην Δικαίων τελοντες, σ νυμνομεν, Χριστέ». Η αγιασμένη ζωή των Προπατόρων και ιδιαίτερα της Άννας, η οποία έζησε «άμέμπτως κα ν σωφροσύνη» συνέβαλε ώστε να γίνει Μητέρα της Μητέρας του Θεού και να μετατεθεί στους κόλπους του Θεού και να είναι συνόμιλος των αγγέλων.

Η Προμήτωρ Αγία Μαρία: από το γένος Δαβίδ, ο Ιερεύς Ματθάν νυμφεύθηκε την Αγία Μαρία, η οποία καταγόταν από την φυλή του Ιούδα. Η Αγία Μαρία γέννησε τον Ιακώβ, τον πατέρα του Μνήστορος Ιωσήφ, και τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα, την μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Αγία Άννα: Μητέρα της Θεοτόκου. Ευσεβέστατη μορφή, το όνομά της σημαίνει εύνοια και Χάρη, αναφέρεται στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και στα Απόκρυφα Ευαγγέλια, είχε σύζυγο τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Έπειτα από χρόνια ατεκνίας, απέκτησαν θαυματουργικά την Παρθένο Μαρία «ξ παγγελίας, λλά κα κατά τος νόμους τς φύσεως», μετά από πολλή προσευχή, νηστεία και υπακοή στον Θεό. Τότε, η Άννα ήταν 70 ετών και ο Ιωακείμ 80. Η γέννηση της Παναγίας, η παγκόσμια αυτή χαρά και το φως, προήλθε µέσα από τον πόνο της ατεκνίας των Θεοπατόρων Ιωακείµ και Άννης.


Η Παρθένος Μαρία είναι η "προορισθεσα κα κλεχθεσα κ πασν τν γενεν", για να γίνει μητέρα του Θεού. Όταν η Παναγία έγινε τριών ετών την αφιέρωσαν στο Ναό των Ιεροσολύμων, γιατί πίστευαν ότι ήταν δώρο Θεού. Και όταν έγινε 11 ετών, έμεινε ορφανή και από τους δύο γονείς της. Με τον Ευαγγελισμό της, η Παναγία έγινε συνεργός του Θεού στο έργο της σωτηρίας του κόσμου. Οι λόγοι της, «δού δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τ ρμα Σου» (Λουκάς α' 38) δεν ήταν απλώς η δική της συγκατάθεση, αλλά η συγκατάθεση ολοκλήρου του κόσμου. Μετά τη συγκατάθεσή της, ήλθε σ’ αυτήν το Πνεύμα το Άγιο, την εξάγνισε χορηγώντας σ’ αυτήν τη δύναμη να δεχθεί να γεννήσει τον Υιόν του Θεού.



Κοντκιον. χος δ’. πεφάνης σήμερον.
ορτάζει σήμερον, οκουμένη, τν τς ννης Σύλληψιν, γεγενημένην κ Θεο· κα γρ ατ πεκύησε, τν πρ λόγον, τν Λόγον κυήσασαν.



Δοξαστικόν σπερινο. χος α’.  Τς γας. Γερμανο
Τ πόῤῥητον τος γγλοις, κα νθρποις μεγαλεον, κα π’ αἰῶνος χρησμοδοτομενον, μυστριον παρδοξον, σμερον ν τος λαγσι τς σφρονος ννης βρεφουργεται, Μαρα θεπαις, τοιμαζομνη ες κατοικαν, το παμβασιλως τν αἰώνων, κα ες νπλασιν το γνους μν, ν ν καθαρ συνειδτι καθικετεσωμεν, ναβοντες πρς ατν. Πρσβευε τ σ Υἱῷ κα Θε ς προστασα πρχουσα μν τν χριστιανν, το σωθναι τς ψυχς μν.


κ τς ερς Μονς