6 Δεκεμβρίου: Μνήμη Ἁγίου Νικολάου, Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ θαυματουργοῦ

 Ο Άγιος της αγάπης και της αγαθοεργίας
 


Υπήρξε άγιος Πατήρ και Ποιμήν της Εκκλησίας από τα Πάταρα της Λυκίας, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε Αρχιεπίσκοπος Μύρων. Εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, πάσχοντες, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Προστάτευσε τους πτωχούς, πρόσφερε δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Ο Άγιος Νικόλαος, μυστικά σε τρεις νύκτες εξασφάλισε σ’ έναν πατέρα την προίκα για τις τρεις κόρες του, αφήνοντας 100 χρυσά φλουριά για την κάθε μία και τις γλίτωσε από βέβαιη διαφθορά. Ίδρυσε νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα για τις ανάγκες των ανθρώπων. 

 Είχε φλογερή πίστη και αγάπη στο Χριστό, πνεύμα ομολογίας και παρρησίας, γι’ αυτό εμψύχωνε τους διωκόμενους  χριστιανούς από τους Ρωμαίους. Για τη στάση του αυτή διώχθηκε και εξορίσθη και ο ίδιος. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολέμησε τις διδασκαλίες του Αρείου. Μάλιστα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο χαστούκισε τον Άρειο, ο Μέγας Κωνσταντίνος τον φυλάκισε, αλλά ο Χριστός και η Παναγία ενέκριναν τη στάση του.


Προικίσθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους όσο ήταν στη ζωή αλλά και μετά τον θάνατό του. Αναφέρονται πλείστα θαύματα του αγίου, όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών και αδικημένων.

Θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης των Ναυτικών, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στο βίο του αναφέρονται πάμπολλα θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Μετά τον θάνατο του ονομάστηκε «μυροβλύτης», διότι τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων.

Στο στάδιο της πνευματικής μας προετοιμασίας για του Χριστού την Γέννηση, ας εμπνευστούμε από την σεβάσμια μορφή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων, όπως περιγράφεται στην υμνολογία της Εκκλησίας μας: «Διδάσκαλος και καλός Ποιμήν, ιατρός των νοσούντων, ρύστης των κινδυνευόντων, προστάτης των αμαρτωλών, θησαυρός των πενήτων, παραμυθία των θλιμμένων, συνοδίτης των οδοιπόρων, κυβερνήτης των εν θαλάσση, των πάντων αντιλήπτωρ, μέγιστος Ιεράρχης και θερμός ικέτης προς τον Θεόν».


Τας ατο γαις πρεσβεαις,
Χριστέ  Θες,
 λησον κα σσον μς.
 


Δοξαστικόν. Δξα Πατρί… χος πλ. α’
Σαλπσωμεν ν σλπιγγι σμτων, σκιρτσωμεν ἑόρτια, κα χορεσωμεν γαλλμενοι, τ τησίῳ πανηγρει το θεοφρου Πατρς, βασιλες κα ρχοντες συντρεχτωσαν, κα τν δι’ νερου φρικτς πιστασας, βασιλα πεθοντα, ναιτους κρατουμνους τρες, πολσαι στρατηλτας, νυμνετωσαν. Ποιμνες κα Διδσκαλοι, τν το καλο Ποιμνος, μζηλον Ποιμνα, συνελθντες εφημσωμεν. Ο ν νσοις τν ατρν, ο ν κινδνοις τν ῥύστην, ο μαρτωλο τν προσττην, ο πνητες τν θησαυρν, ο ν θλψεσι τν παραμυθαν, τν συνοδτην ο δοιπροι, ο ν θαλσσ τν κυβερντην΄ ο πντες τν πανταχο θερμς προφθνοντα, μγιστον ερρχην, γκωμιζοντες οτως επωμεν΄ Πανγιε Νικλαε, πρφθασον, ξελο μς τς νεστσης νγκης, κα σσον τν πομνην σου τας κεσαις σου.



κ τς ερς Μονς