Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυς (27 Δεκεμβρίου)


 Ο άγιος Στέφανος ήταν Απόστολος του Χριστού και πρώτος των Μαρτύρων και των Διακόνων· διακρινόταν για τη ρητορική του ικανότητα και την χριστιανική του δράση. Οι Ιουδαίοι, ακούγοντας το κήρυγμά του τον συκοφάντησαν και τον διέταξαν να σταματήσει να κηρύττει για τον Χριστό. (Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. στ', 1-8).

  Ο πρωτομάρτυς Στέφανος όμως το 34 μ.Χ., υπερασπιζόμενος τη θεότητα του Χριστού ενώπιον του συνεδρίου των Ιουδαίων, διώχθηκε και οδηγήθηκε έξω από την Ιερουσαλήμ. Εκεί, ενώ ο μακάριος προσευχόταν ατάραχος, δέχθηκε το μαρτύριο του λιθοβολισμού· έπεσε στα γόνατα και πλήρης πνεύματος αγίου, πίστεως και δυνάμεως Θεού, είπε με κραυγή μεγάλη τα τελευταία του λόγια: «Κύριε ησο, δέξαι το πνεμα μου· Κύριε, μ στήσης ατος τν μαρτίαν ταύτην. Κα τοτο επών κοιμήθη».

Ο άγιος Στέφανος μιμούμενος τον Εσταυρωμένο Χριστό συγχώρησε τους διώκτες του. Προσευχήθηκε γι’αυτούς. «…Κύριε, μην καταλογίσεις σ’ αυτούς αυτή την αμαρτία…» 
 
Με τη συγχωρητικότητα και την ανεξικακία, απελευθερώνεται ο άνθρωπος από τα πάθη και δεν μένει προσκολλημένος στα επίγεια πράγματα. Έτσι μαθαίνει να ζει ως παιδί του Χριστού, του Θεού της Αγάπης, να συγχωρεί και να προσφέρει Αγάπη και μακροθυμία προς όλους.

Ας ζητούμε τις πρεσβείες του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, να μας χαρίζει ο Κύριος υπομονή και αγάπη να αγαπούμε τους εχθρούς μας και να τους ευεργετούμε, σύμφωνα με το παράδειγμά Του. Μέσα στις θλίψεις και τα παθήματα να ατενίζουμε τον ουρανό και με πίστη να βλέπουμε τη δόξα του ουρανού. 





Δξα… χος πλ. α’. Κυπριανο
Πρωτομρτυς πστολε κα Πρωτοδικονε, πλη τν Μαρτρων, δξα τν Δικαων, τν ποστλων τ καχημα· σ ορανος θεσω νεγμνους, ν τ σταδω στς, κα τν Υἱὸν το Θεο, κ δεξιν σττα το ορτου Πατρς· δι, ς γγελος κλμψας τ προσπ , ν χαρ νεκραγαζες πρ τν λιθαζντων. Μ στσς ατος τν μαρταν τατην. Κα νν ατησαι, τος κ πθου εφημοσ σε, λασμν μαρτιν, κα τ μγα λεος.



κ τς ερς Μονς