Αγία Ιουλιανή η Αθληφόρος (Εορτάζει στις 21 Δεκεμβρίου)


 «ουλιανς θληφόρου, τος πέρ πίστεως γνας, γγελοι θαύμασαν πως ν τ γυναικεία φύσει κατήσχυνε, τν τν ατς προμήτορα ν Παραδείσ θανατώσαντα».
(δή 9η, τς γίας)
 
Πανεύφημη μάρτυς και γενναία, περικαλλής αθληφόρος, περιδέξιος αγνή, αδιάφθορος, καλή, άμωμη και πάνσεμνη κόρη, ομολογήτρια, καλλιπάρθενος και θεόφρων, πεποικιλμένη αρετών, αγάπησε με θείον έρωτα τον Νυμφίο Χριστό.

«ρωτι τετρωμένη τ θεί κραύγαζες· Χριστόν πείγομαι φθάσαι τν ραον κάλλει·  θεν βασάνους πομένω, κλινε γηθομένη φρονήματι».
(δή 6η, τς γίας)

Η Ιουλιανή ήταν κόρη ειδωλολατρών από τη Νικομήδεια. Ήταν υπάκουη κόρη μέχρι τη στιγμή που θέλησαν να τη μνηστεύσουν με τον Ελεύσιο, αξιωματούχο της Αντιόχειας, στα χρόνια του Διοκλητιανού. Η Ιουλιανή όμως αρνήθηκε σθεναρά, διότι την είχε κυριεύσει ο έρωτας για τον επουράνιο Νυμφίο. Η άρνησή της κατέπληξε τους γονείς της και τον Ελεύσιο, ο οποίος την ερωτεύθηκε παράφορα και ζητούσε εκδίκηση. Ο Ελεύσιος, αφού ερεύνησε, έμαθε ότι εν αγνοία των γονέων της είχε γίνει χριστιανή και την κατήγγειλε στον έπαρχο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί. Και ανέλαβε αυτός ως κριτής και δήμιος.



 Μέσα στη φυλακή, παρά τις προσπάθειες του Ελεύσιου να αποφύγει τον κίνδυνο του θανάτου, η Ιουλιανή προτίμησε να μαρτυρήσει, παρά να πάρει ειδωλολάτρη σύζυγο. Τότε ο Ελεύσιος με διαταγή του έπαρχου και πολύ μίσος, την μαστίγωσε ανελέητα. Έκαψε το πρόσωπό της με πυρακτωμένο σίδερο, και της είπε: «Πήγαινε τώρα στον καθρέπτη να καμαρώσεις την ομορφιά σου». Η Ιουλιανή ακλόνητη, με ένα ελαφρό μειδίαμα του απάντησε: «Στην ανάσταση των δικαίων, στα πρόσωπα δεν θα υπάρχουν πληγές και εγκαύματα. Θα υπάρχουν μόνο οι πληγές των ψυχών από την αμαρτία. Γι' αυτό, Ελεύσιε, προτιμώ τώρα τις πληγές του σώματος, που είναι προσωρινές, παρά τις πληγές της ψυχής, που βασανίζουν αιώνια». Τα μαρτύρια δεν άγγιξαν την Ιουλιανή ούτε στην ψυχή αλλά ούτε και στο σώμα. Στον τόπο του μαρτυρίου, παρευρίσκονταν 500 άνδρες και 130 γυναίκες ειδωλολάτρες, οι οποίοι βλέποντας τα θαύματα, πίστεψαν στον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν. Τέλος, αποκεφαλίσθηκε και η Ιουλιανή στα δεκαοκτώ της χρόνια.

 Αργότερα ο Ελεύσιος, βρέθηκε ναυαγός σε κάποιο άγνωστο νησί, όπου βρήκε τραγικό τέλος, καθώς τον κατασπάραξε ένα άγριο λιοντάρι.

πολυτκιον. χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
ς νύμφη πανάμωμος κα θληφόρος σεμνή, τ Λόγ νενύμφευσαι το θανάτου Πατρός, ουλιαν νδοξε, σ γρ φθαρτν μνηστήρα παριδοσα, μφρόνως θλησας πρ φύσιν κα τν φιν καθελες· κα νν τας το νυμφίου σου τρυφς φαιδρότησι.



κ τς ερς Μονς