Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής (1901 - 1959)

Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη Πόντου, με το όνομα Αθανάσιος. Ορφανός και από τους δύο γονείς, ανατράφηκε με ευσέβεια και αφοσίωση στο Θεό από τη γιαγιά του. Μικρός επισκέφθηκε την Παναγία Σουμελά με τη γιαγιά του, η οποία του χάρισε μία φιλντισένια εικόνα της Παναγίας –σε μορφή επιστήθιου εγκόλπιου– που την έφερε πάντοτε πάνω του και τον έσωζε από το θάνατο. Εκάρη μοναχός στη Γεωργία, το 1919 σε ηλικία 18 ετών, με το όνομα Συμεών και στη συνέχεια έγινε διάκονος. Αγάπησε πολύ την άσκηση και την προσευχή. Το 1925 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος με το όνομα Γεώργιος.

Κατά τον διωγμό της Εκκλησίας από τους κομμουνιστές της Γεωργίας, ο νεαρός τότε διάκονος συνελήφθη, υπέστη φυλακίσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και βασανισμούς.

Το 1930, κατόπιν πολλών περιπετειών, πήγε στη Δράμα, στο χωριό Ταξιάρχες, όπου εκεί κατόπιν παρακλήσεως των κατοίκων, του επιδόθηκε μικρός αριθμός στρεμμάτων γης και ίδρυσε το Μοναστήρι.

Το 1941 καταδικάστηκε πάλι σε θάνατο, όπου εσώθηκε και πάλι με θαυμαστό τρόπο. Κοιμήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1959. Τάφηκε στη μονή του. Η ανακομιδή των ιερών του λειψάνων έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 2006, από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και η αγιοκατάταξή του το 2008.


Από τις διδαχές του Οσίου Γεωργίου
  • Ο Γέροντας Γεώργιος συμβουλεύοντας τα πνευματικά του παιδιά, τόνιζε ότι πρέπει να νηστεύουν σωστά, γιατί η νηστεία είναι μία άσκηση για τον χριστιανό. Είναι λάθος να νηστεύετε, έλεγε, μία εβδομάδα στην αρχή και μία εβδομάδα στο τέλος της νηστείας.
  • «Πάντα να ζείτε σεμνά και ταπεινά, δίχως εγωισμό… Πάντα να φροντίζετε ν’ αγαπάτε τους γέρους, τα ορφανά, τους αρρώστους. Να συναναστρέφεστε με φτωχούς και με ανθρώπους, που οι άλλοι τους ταπεινώνουν».
  • «Η Παναγία δεν θέλει μεγάλες λαμπάδες, ελεημοσύνη στους φτωχούς θέλει».
  • Έλεγε ο Γέροντας ότι αυτά που σώζουν τον άνθρωπο είναι «τα έργα τα καλά του Θεού, η ταπείνωση, η υπακοή, η αγάπη, η ελεημοσύνη».
  • «Οι υποσχέσεις στον Θεό δεν πρέπει να αθετούνται».
  • «Να μη σκέπτεσθε μόνο τι θα φάτε, τι θα φορέσετε, τι μεγάλο σπίτι θα χτίσετε. Να κτυπάτε τις πόρτες των φτωχών, των αρρώστων, των ορφανών. Περισσότερο να προτιμάτε τα σπίτια των θλιμμένων παρά των χαρούμενων. Εάν κάνετε καλά έργα, θα έχετε μεγάλο μισθό από τον Θεό. Θ’ αξιωθείτε να δείτε θαύματα, και στην άλλη ζωή θα έχετε απέραντη αγαλλίαση».
  • «Ο Θεός φροντίζει για όλους. Η απελπισία είναι σχεδόν απιστία».
  • «Όλοι θα φύγουμε από αυτή τη ζωή. Είμαστε περαστικοί από εδώ. Εδώ ήλθαμε να δείξουμε τα έργα μας και να φύγουμε».
  • «Ο γεωργός όταν αρχίσει να οργώνει για να σπείρει, βλέπει πάντα εμπρός και προχωρεί, δεν γυρίζει να δει πίσω του και ο Θεός τον προστατεύει».


πολυτκιον. Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
κ Πόντου νέτειλας, σπερ στήρ φαεινός, τν Δράμαν φώτισας, τας διδαχας σου σοφέ, τη ισαγγέλω πολιτεία σου. θεν τος προσιοσι, τη γία Μον σου, νέμεις ερήνην, κα παντοίας άσεις· ς χων παρρησίαν πρς Χριστόν, Γεώργιε, πατήρ μν σιε.



Για τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη



κ τς ερς Μονς