Επίσκεψη στο Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα


Ο δεύτερος προορισμός της προσκυνηματικής εκδρομής στην Αλβανία ήταν ο Ναός της Αναστάσεως Τιράνων και η συνάντησή μας με τη φωτισμένη μορφή του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας. Όταν φθάσαμε στα Τίρανα, δικαιώθηκαν όλες οι προσδοκίες μας, βλέποντας το θαύμα του ναού της Αναστάσεως και όλου του συγκροτήματος. Το μέγεθος και η αρχιτεκτονική του δηλώνει ότι είναι μία ανοικτή αγκαλιά, που χωρά όλους τους ανθρώπους, όπως επισήμανε ο Μακαριώτατος κ. Αναστάσιος. Το λευκό  χρώμα κυριαρχεί παντού και με τις ολοφώτεινες τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά εκπέμπεται ένα άπλετο φως ουράνιο, πνευματικό, πανευφρόσυνο. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα παρακολουθήσαμε την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στις 18 Νοεμβρίου 2018. 

Η όλη ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και ενθουσιώδης, διότι όλα κινούνταν αρμονικά κι έλαμπαν με το εκτυφλωτικό φως της θείας μυσταγωγίας. Η παρουσία του χαρισματικού Αρχιεπισκόπου και των Αρχιερέων Ναθαναήλ, Ιωάννη, Άστειου, πολλών ιερέων, και διακόνων αλλά και από παιδιά όλων των ηλικιών που συνόδευαν στις εισόδους της Λειτουργίας, προσέδιδαν μία αγγελική εικόνα στην θεία Λατρεία. Ο υπέροχος βυζαντινός χορός των νέων ιεροψαλτών και η γυναικεία χορωδία στην αλβανική γλώσσα ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τα ιερά δρώμενα. Και ο λόγος του Επισκόπου Κορυτσάς κ. Ιωάννη έδωσε το Ευαγγελικό μήνυμα στις καρδιές των ανθρώπων, για τη συνέχιση του καθημερινού αγώνα.

Μετά τη Θ. Λειτουργία έγινε ξενάγηση στους χώρους του Καθεδρικού συγκροτήματος γύρω από το νέο Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα και καταλήξαμε στο Συνοδικό, για να συνομιλήσουμε με τον σεβάσμιο Αρχιεπίσκοπο, όπου όλοι συγκινηθήκαμε και διδαχθήκαμε από το θαυμαστό ιεραποστολικό και ποιμαντικό του έργο σε ολόκληρη την Αλβανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος επέφερε την ανασύσταση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, επιδόθηκε στην ανοικοδόμηση και αναστήλωση των ναών και μοναστηριών, στη στελέχωση της Εκκλησίας με κληρικούς, στην προσέλκυση πιστών, στην ανασύσταση όλων των λειτουργικών δομών της Εκκλησίας, στο ανθρωπιστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο της, καθώς και στις προσπάθειες να αποκτήσει η Εκκλησία στο μέλλον, την πλήρη οικονομική της ανεξαρτησία.

Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό






















 
κ τς ερς Μονς