Προσκυνηματική επίσκεψη από Γυμνάσιο της Μακρυνείας


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Γυμνάσιο Ματαράγκας με Δ/ντρια την κ. Μπρούτα Ελένη επέλεξε τον εκκλησιασμό των μαθητών του σχολείου στον Άγιο Γεώργιο Ματαράγκας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η πλειονότητα των μαθητών με τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κατερινούς. Με την είσοδό τους στο μοναστήρι, τα παιδιά κατευθύνθηκαν στην Εκκλησία, για να προσκυνήσουν ευλαβικά την θαυματουργή Παναγία μας, την Κυρά της Μονής, τη Μητέρα όλων των Μακρυνείων, οι οποίοι αφηγούνται πολλές θαυμαστές ιστορίες για την ζωντανή παρουσία της Παναγίας στη ζωή τους. Κάθε νεανική ψυχή απέθεσε τη δική της προσευχή στα μεσιτικά χέρια της Θεοτόκου, η οποία δέεται στον Υιόν της και Θεό μας για την πνευματική και ψυχική πρόοδο των μαθητών.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές πήραν το μοναστηριακό κέρασμα (το καθιερωμένο λουκούμι, αναψυκτικό, κέικ και κουλούρια), περιηγήθηκαν τους χώρους της Μονής και ξεναγήθηκαν κατά ομάδες στην Κειμηλιοθήκη – Βιβλιοθήκη. Εκεί με μεγάλο ενδιαφέρον είδαν τα κειμήλια του παλαιού Ναού, μεταβυζαντινό μνημείο του 1770 και παλαιά βιβλία, εκδόσεις μεγάλων τυπογραφείων της εποχής. Άκουσαν για την προσφορά της Μονής, κατά την τουρκοκρατία και τη δράση των «κλεφτών του Ζυγού», με τελευταίο τον καπετάνιο Δημήτρη Μακρή, παρατηρώντας τα όπλα της εποχής στο ομοίωμά του.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε μέσα στο Ναό, με την εξιστόρηση ενός από τα πολλά θαύματα της Παναγίας, από την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαριάμ, όταν το 1954 έγινε καλά μία νέα με ψυχική νόσο και το θαύμα αυτό αποτυπώθηκε στην εικόνα της με μία σχισμή. Την εικόνα της Παναγίας σε μικρό μέγεθος έλαβαν ως ευλογία όλοι οι μαθητές και οι συνοδοί τους, μαζί με βιβλία και μία μεγάλη ξύλινη εικόνα για το Σχολείο τους. Οι μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι από το ιστορικό μοναστήρι της περιοχής τους. Εμείς συγχαίρουμε τους μαθητές για την ευλάβειά τους και τους συνοδούς καθηγητές για την επίσκεψή τους αυτή προς ψυχική ωφέλεια όλων.


















κ τς ερς Μονς