Προσκυνηματική εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και στην κεντρική Αλβανία


 Με ιδιαίτερη προσδοκία και συγκίνηση η Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, διοργάνωσε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στον χαριτόβρυτο τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι και στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, το Σαββατοκύριακο στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2018.

Μετά το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, η πρώτη επίσκεψη ήταν στους Βουλιαράτες, στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες από τον π. Δημήτριο Πατσιαλό και π. Χριστοφόρο Χρόνη.  Εδώ αισθανθήκαμε συγκινησιακή φόρτιση, δέος και εθνική υπερηφάνεια για τη θυσία των ελλήνων αγωνιστών, κατά το έπος του 1940-41.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ελληνίδας ξεναγού Χριστίνας επισκεφθήκαμε τη Δερβιτσάνη, το κεφαλοχώρι της Δερόπολης. Προσκυνήσαμε στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1870, στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το άνοιγμα των συνόρων. Περιηγηθήκαμε στους δρόμους ανταλλάσσοντας θερμό χαιρετισμό με τους εναπομείναντες Έλληνες και η στάση μας στο σχολείο μας διαβεβαίωσε ότι τα πατροπαράδοτα ιδανικά της Φυλής μας εδώ επιζούν. 

 Επόμενη επίσκεψη ήταν η πόλη του Αργυροκάστρου, το προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού της Αλβανίας, έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου (1914). Εδώ είδαμε τον Νέο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως και το κτίριο με τα σχολεία της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου. Όλα ήταν εναρμονισμένα μέσα σε ένα κλίμα τάξης και ομορφιάς, κάτω από το βλέμμα του Παντοκράτορος Χριστού. Η Εκκλησία αναστήθηκε εκ της τέφρας και ο αγώνας συνεχίζεται για την Ανάσταση του Χριστού στις ψυχές των ανθρώπων.


Σχετικό οπτικοακουστικό υλικό


























κ τς ερς Μονς