Προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


 Πρώτος και κύριος προορισμός της εκδρομής της Διακονίας Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία» με έδρα το Αγρίνιο ήταν το προσκύνημα στον χαριτόβρυτο τάφο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Εθναποστόλου και Μεγάλου Διδάχου του δούλου Γένους.

Κοντά στο χωριό Κολικόντασι, βρίσκονταν η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου, στον περίβολο της οποίας τοποθετήθηκε ο τάφος του Αγίου Κοσμά. Αργότερα χτίστηκε νέος ναός προς τιμήν του Αγίου μεταξύ του 1813 και 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή, όταν αυτός περιέλαβε στο πασαλίκι του το Μπεράτι και την περιοχή του. Στο εξωτερικό της κόγχης του Ιερού, γίνεται αναφορά στον Αλή Πασά. «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ/ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΟΥ/ΤΌΣ ΝΑΟΣ ΔΙΑ ΠΡΟΣΤΑ/ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΒΕΖΥΡ / ΑΛΗ ΠΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΕΠΕΛΕ/ΝΗ».

Η Μονή του Αγίου Κοσμά, βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ποταμού, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Φίερι. Σήμερα ο ναός της Μονής ανακαινίσθηκε και τα κελιά αποκαταστάθηκαν μαζί με τον πυλώνα της Μονής, με τη φροντίδα του Μακαριωτάτου κ. Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

Με την είσοδό μας στη Μονή, επισκεφθήκαμε τον τάφο του Εθνομάρτυρα στο παρεκκλήσι του καθολικού και προσκυνήσαμε με αισθήματα ευλάβειας και συγκίνησης. Αυτός ο χαριτόβρυτος τάφος του Αγίου παρηγορούσε πάντοτε τους Χριστιανούς και χάριζε την ελπίδα της αναγέννησης. Σήμερα τα ιερά λείψανα του Αγίου φυλάσσονται σε μια απλή ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα για λόγους ασφαλείας. Από το σκελετό των λειψάνων λείπουν η κάρα, που κλάπηκε το 1917 από Αυστροουγγαρούς (πιθανόν βρίσκεται σήμερα σε μουσείο της Βιέννης), καθώς και μικρά τεμάχια, που δόθηκαν σε προσκυνηματικούς ναούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε μετά την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα στον Άγιο Κοσμά, τον Ισαπόστολο από τους συνοδούς ιερείς, τους ιεροψάλτες και όλους τους προσκυνητές για ένα πνευματικό αναβάπτισμα.

Φεύγοντας από την Ιερά Μονή, αντικρίσαμε με ιερό δέος τον ποταμό Άψο, όπου οι Τούρκοι έριξαν το λείψανο του Αγίου Κοσμά, μετά τον απαγχονισμό το 1779.

Το λείψανό Του όμως παρά την πέτρα που είχαν δέσει στο λαιμό, βρέθηκε να επιπλέει όρθιο.

Ακολούθησε επίσκεψη στην παρακείμενη Ιερά Μονή Θεοτόκου Αρδενίτσας κοντά στο Δυρράχιο, που στέκει επιβλητική και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Η Μονή παρά το σκληρό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα που την μετέτρεψε σε στάβλο, διατηρεί την πνευματική και καλλιτεχνική ακτινοβολία της. Ένα σημαντικό τμήμα των θαυμάσιων τοιχογραφιών της, με τις ελληνικές επιγραφές κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Εκεί είχαν εγκλεισθεί οι μαθητές του Αγίου Κοσμά μετά τη σύλληψη του διδασκάλου τους και εκεί μόνασε ό Διδάσκαλος του Γένους Νεκτάριος Τέρπος, πρόδρομος του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
 




















 
κ τς ερς Μονς