Η Σύναξις των εννέα Ταγμάτων (8 Νοεμβρίου)

Η Σύναξις των εννέα Ταγμάτων (8 Νοεμβρίου)

Σεραφμ, Χερουβμ, Θρνοι, Κυριότητες, ξουσίαι,  ρχαί, Δυνμεις, ρχάγγελοι κα γγελοι.



Στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α' στίχ. 14, δηλώνεται η σχέση που έχουν οι άγγελοι με τον Θεό και τους ανθρώπους και η αποστολή τους: «οχ πάντες εσ λειτουργικ πνεύματα ες διακονίαν ποστελλόμενα δι τος μέλλοντας κληρονομεν σωτηρίαν;».  (Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα οποία ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από τον Θεό, για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να σωθούν και να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;)


Η παρουσία των αγγέλων στην καθημερινή μας ζωή
Διηγήθηκε ένας πολιός αγιορείτης ιερομόναχος, πνευματικό παιδί του οσίου γέροντος παπα-Φιλάρετου, ηγουμένου της Μονής Κωνσταμονίτου.



«Όταν γέρασε ο π. Φιλάρετος δυσκολευόταν να ανέβει τη σκάλα, που οδηγούσε στο ηγουμενείο. Μία φορά πλησιάσαμε αθόρυβα με έναν άλλο νέο μοναχό και τον ακούσαμε να συνομιλεί με κάποιον αόρατο επισκέπτη: «Ευχαριστώ πολύ. Αύριο πάλι εδώ, την ίδια ώρα!» Μετά από επιμονή των δύο νέων μοναχών και πιθανόν προς ωφέλειά τους, ο άγιος παπούλης τους ομολόγησε ότι ερχόταν Άγγελος Κυρίου κάθε μέρα την ίδια ώρα, ο οποίος τον βοηθούσε να ανέβει τη σκάλα.

Άλλη φορά ο ίδιος ιερομόναχος άνοιξε χωρίς να χτυπήσει την πόρτα του κελιού του παπα-Φιλάρετου και ακούστηκε ήχος φτερουγίσματος στο δωμάτιο. Ο παπα- Φιλάρετος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν Άγιος Άγγελος στο κελάκι του».

Ο άγιος Γέροντας π. Ιάκωβος Tσαλίκης έβλεπε συχνότατα τους αγγέλους να παρίστανται στη Θεία Λειτουργία. Μία φορά κατά την Μεγάλη Είσοδο, δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω του πλήθους των παρισταμένων αγίων αγγέλων και με την χαρακτηριστική του ευγένεια απευθύνθηκε στον πλησιέστερο Άγιο Άγγελο, του οποίου τα φτερά αισθανόταν να τον αγγίζουν: «Με συγχωρείτε Άγιε Άγγελε. Μπορώ να περάσω;»


ΕΞΑΠΟΣΤΕΙΛΑΡΙΟΝ. Τος Μαθητας…
ξουσιν Δυνμεων, ρχαγγλων γγλων, Κυριοττων θρνων τε, κα ρχν πρωτοσττης, π Θεο κατεστθης, ρχιστρτηγε θεε, Μιχαλ περνδοξε, τ στκτ ον θρν, παρεστηκώς, σκπε φρορει φλαττε σζε πντας, τος πστει σε γεραροντας, τν το κσμου προσττην.


Δξα Πατρί… χος πλ. α’
που πισκισ χρις σου ρχγγελε, κεθεν το διαβλου δικεται δναμις, ο φρει γρ τ φωτ σου προσμνειν, πεσν ωσφρος. Δι ατομν σε τ πυρφρα ατο βλη, τ καθ’ μν κινομενα πσβεσον, τ μεσιτείᾳ σου λυτρομενος μς, κ τν σκανδλων ατο, ξιΰμνητε Μιχαλ ρχγγελε.



κ τς ερς Μονς