Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος (14 Νοεμβρίου)


Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, συμπολίτης με τον Ανδρέα και τον Πέτρο. Μελετούσε τις βίβλους των Προφητών και ήταν παρθένος σε όλη του ζωή. Ο ίδιος ο Κύριος τον κάλεσε μαθητή Του με τη φράση: «κολούθει μοι» (ωαν. α’ 44). Κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο και το φίλο του Ναθαναήλ και υπηρέτησε τον Χριστό καθ΄ όλη τη διάρκεια του κηρύγματός Του.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Φίλιππος έλαβε τον κλήρο να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην επαρχία της Ασίας (δυτικό τμήμα Μ. Ασίας). Συνοδευόμενος από τον απόστολο Βαρθολομαίο (Ναθαναήλ) και την ίδια του την αδελφή Μαριάμνη, διέσχισε τη Λυδία και τη Μυσία ευαγγελιζόμενος τον λόγο του Θεού εν μέσω πολλών δοκιμασιών.

Αφού κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους, στην Ιεράπολη της Συρίας μία ημέρα που δίδασκε, μερικοί φανατικοί ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν σκληρά, τον κρέμασαν σε ένα δένδρο με το κεφάλι προς τα κάτω και πέθανε μαρτυρικά στην Ιεράπολη. Εκεί κτίσθηκε ναός προς τιμή του αγίου.


Η εορτή του Αγίου Φιλίππου συμπίπτει με την αρχή της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, γιατί την επομένη αρχίζει η σαρανταήμερη νηστεία.
   




πολυτκιον. χος γ’. Θείας πίστεως.
Θείαν λλαμψιν, το Παρακλήτου, εσδεξάμενος, πυρς ν εδει, παγκοσμίως ς στρ νατέταλκας, κα τς γνοίας τν ζόφον διέλυσας, τ θεί αγλ πόστολε Φίλιππε. θεν πρέσβευε, Χριστ τ Θε δεόμεθα, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.



πολυτκιον. χος γ’.
πόστολε γιε Φίλιππε, πρέσβευε τ λεήμονι Θε να πταισμάτων φεσιν, παράσχ τας ψυχας μν.



 κ τς ερς Μονς