Άγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυρας (11 Νοεμβρίου)


Γεννήθηκε στην Αίγυπτο (τον 3ο αι. μ.Χ) από ειδωλολάτρες γονείς, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί άγιος. Ήταν στρατιώτης στον Ρωμαϊκό στρατό με έδρα το Κοτυάειον (Κιουτάχεια) της Μ. Ασίας. Άνδρας συνετός, ανδρείος, σεβαστός και αγαπητός στον κύκλο των στρατιωτικών. Σε αποστολή στη Β. Αφρική δόθηκε διαταγή να συλλάβουν τους Χριστιανούς και να τους βασανίσουν, μέχρι να αρνηθούν την πίστη τους. Ο Μηνάς δεν υπάκουσε στο ασεβές πρόσταγμα και κατέφυγε σε βουνό της Φρυγίας, ζώντας ως μοναχός με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή.


Σε ηλικία 50 ετών, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό μπροστά στον τύραννο Πύρρο, ηγεμόνα πόλεως της Αιγύπτου και μαρτύρησε με σκληρά βασανιστήρια. Υπέμεινε με άκαμπτο φρόνημα και καρτεροψυχία όλα τα μαρτύρια ως το τέλος, πιστός στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χρόνια του Διοκλητιανού. Τα ιερά του λείψανα μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και ετάφησαν νοτιοδυτικά της Αλεξανδρείας, όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε ναό.

Ο Μεγαλομάρτυς άγιος Μηνάς έλαβε το χάρισμα να θαυματουργίας και μετά την εκδημία του ανταποκρίνεται άμεσα, ως γρήγορος καβαλάρης, σε όλες τις  επικλήσεις των πιστών. Το 1826 στο Ηράκλειο Κρήτης, ημέρα του Πάσχα, 18 Απριλίου, όταν οι Τούρκοι περικύκλωσαν τους προσευχόμενους χριστιανούς, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ο Άγιος έφιππος με γυμνό ξίφος τους έσωσε και έτρεψε σε φυγή τους ασεβείς Τούρκους. Ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης άγιος (πολιούχος) του Ηρακλείου.

Τας πρεσβείαις το γίου Μην,
Κύριε Ιησο Χριστέ λέησον μς.




πολυτκια.χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
Στρατείαν κατέλιπες τν κοσμικήν, θλητά, οράνιον εληφας τν κληρουχίαν, σοφέ, κα στέφος μάραντον, δόξαν ποδιώξας βασιλέως γηϊνου, θλους δ διανύσας μαρτυρίου γενναίου. Διό, μεγαλομάρτυς Μην, πρέσβευε σωθναι μς.

χος πλ. α'. Τν συνάναρχον Λόγον.
Τος μεγίστους γνας το μαρτυρίου σου, καρτεροψύχως νύσας Μεγαλομάρτυς Μην, ορανίων δωρεν λαμπρς ξίωσαι, κα θαυμάτων ατουργός, κ Θεο ναδειχθείς, προστάτης μν δόθης, κα βοηθός ν νάγκαις, καί ντιλήπτωρ ναργέστατος.



χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
Tρισάριθμον σύνταγμα τν θλητν το Χριστο συμφώνως τιμήσωμεν ς καθαιρέτας χθρο, Μηνν τν οίδημον, Βίκτωρα τν γενναον κα Βικέντιον μα, τούτοις συνευφημοντες στεφανίδα τν θείαν. Ατν, Χριστέ,κεσίαις πάντας λέησον.



κ τς ερς Μονς