Τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Ζ´ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, τῶν ἐν Νικαίᾳ τό δεύτερον συνελθόντων, κατά τῶν Εἰκονομάχων (787).

   Με την μνήμη των Πατέρων της εν Νικαία Συνόδου και όλων των επτά Συνόδων τονίζεται η πιστότητα της Εκκλησίας στην ορθή και αληθινή διδασκαλία του Χριστού. Με τη διδασκαλία, τη ζωή των Θεοφόρων Πατέρων, αλλά και με το αίμα των αναρίθμητων Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, στερεώθηκε η ορθόδοξη διδασκαλία και η αληθινή πίστη. Κι αυτό γιατί όλοι θεολόγησαν σύμφωνα με την αποστολική παράδοση.

  Η Εκκλησία μας οφείλει πολλά στους Πατέρες, γιατί με τη θεολογική διατύπωση των δογμάτων και την αγία τους ζωή εδραίωσαν την πίστη και την πράξη της Εκκλησίας σε εποχές πνευματικής σύγχυσης και αμφισβήτησης. Έτσι όλοι οι σεπτοί Πατέρες της Εκκλησίας, μας άφησαν μία κοινή παρακαταθήκη. Να μένουμε οι πιστοί άρρηκτα ενωμένοι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του, για να αντλούμε χάρη και δύναμη από τα Μυστήρια.

  Ο θεοτίμητος χορός των αγίων Πατέρων, που συγκεντρώθηκε από τα πέρατα της Οικουμένης και δογμάτισε την ορθή σχέση του Χριστού προς τον Πατέρα, την μία ουσία και φύση και διετύπωσε το «ομοούσιον», μακαρίζεται από όλη την Εκκλησία. Είναι για την Εκκλησία οι θεηγόροι οπλίται παρατάξεως Κυρίου, οι αστέρες πολύφωτοι, οι ακαθαίρετοι πύργοι, τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου, τα πάγχρυσα στόματα του Λόγου, διότι μας παρέδωσαν την ορθή χριστιανική πίστη.

Δι᾿ εὐχῶν τῶν ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Δόξα... Ἦχος πλ. δ'
Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός, ἐκ τῶν τῆς οἰκουμένης περάτων συνδραμών, Πατρός, καὶ Υἱοῦ, καὶ Πνεύματος ἁγίου, μίαν οὐσίαν ἐδογμάτισε καὶ φύσιν, καὶ τὸ μυστήριον τῆς θεολογίας, τρανῶς παρέδωκε τῇ Ἐκκλησίᾳ· οὓς εὐφημοῦντες ἐν πίστει, μακαρίσωμεν λέγοντες· Ὦ θεία παρεμβολή, θεηγόροι ὁπλῖται, παρατάξεως Κυρίου, ἀστέρες πολύφωτοι, τοῦ νοητοῦ στερεώματος, τῆς μυστικῆς Σιὼν οἱ ἀκαθαίρετοι πύργοι, τὰ μυρίπνοα ἄνθη τοῦ Παραδείσου, τὰ πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου, Νικαίας τὸ καύχημα, οἰκουμένης ἀγλάϊσμα, ἐκτενῶς πρεσβεύσατε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.


Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς