ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΛΟΥΚΑ (Λουκᾶ ζ΄ 11–16)


«..κα δν ατν Κριος σπλαγχνσθη π’ ατ κα επεν ατ· Μ κλαε·»

Ο πόνος στη ζωή μας
  Η ζωή μοιάζει με πολυκύμαντη θάλασσα. Ο Θεός όμως είναι κοντά μας και μας ευσπλαχνίζεται. «Μ κλαε» είπε ο Χριστός στην οδυρομένη χήρα της Ναΐν για το χαμό του παιδιού της. Διότι ο Θεός είναι η πηγή της ζωής, Πανάγαθος και Πολυέλεος, δεν μας έπλασε για τον πόνο αλλά για την χαρά και μάλιστα την αιώνια χαρά. Η αποστασία μας από τον Θεό και η αμαρτία, μας έβγαλε από τον Παράδεισο και μετέτρεψε τη γη σε κοιλάδα κλαυθμώνος. Γι’αυτό ο Κύριος λέγει σε κάθε θλιμμένο «μ κλαε» κι είναι έτοιμος να προσφέρει την ψυχική παρηγορία.

  Ο ίδιος ο Θεός μας διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά μας: «δο γ μεθ᾿ μν εμι πσας τς μρας ως τς συντελεας το αἰῶνος» (Ματθ.28,20). Με την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας ενισχύεται η πίστη μας, η πηγή της δυνάμεώς μας, όπως τόνισε ο πολύπαθος απόστολος Παύλος: «Πάντα σχύω ν τ νδυναμοντί με Χριστ» (Φιλιπ. 4,13). Κι είναι σαν να μας λέγει: Μη στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις. Ζήτησε βοήθεια από τον Κύριο. Προσευχήσου απλά και ταπεινά, με θερμή πίστη και θα έλθει άμεσα η απάντηση. Θα ελαφρύνει το βάρος, θα ξεπεράσεις τον πόνο σου. Θα έλθει ηρεμία στην ψυχή σου και θα νικήσεις στον αγώνα της ζωής.

  Αδιαμφισβήτητα είναι μεγάλο το πρόβλημα των δοκιμασιών και των θλίψεων.
Η ζωή μας έχει πολλές δυσκολίες και περιπέτειες, εμπόδια, πειρασμούς, θανάτους, προκλήσεις, αντιθέσεις. Έχει παρατηρηθεί ότι όλες οι δοκιμασίες έχουν κάποια σημασία, εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή, διότι ο Θεός ενδιαφέρεται για όλη την κτίση, για κάθε λεπτομέρεια, πόσο μάλλον για τα προβλήματα των παιδιών του. Θέλει τη σωτηρία μας.
Κι επειδή η απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο πόνος στη ζωή μας, καθίσταται δύσκολη, έρχεται ο λόγος του Θεού και ρίχνει κάποιο φως στο πρόβλημα του πόνου. Διαβεβαιώνει ο Κύριος: «ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον» (Ιω. 16,33).
 Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος γράφει ότι «η υπομονή στους πειρασμούς θα στεφθεί από χαρά, στην οποία πρέπει να ελπίζουμε κατά την αδιάψευστη εντολή του Κυρίου». Μας δίνει ο Πανάγαθος Θεός μία μεγάλη ευκαιρία, να σκύψουμε μέσα μας, να μετανοήσουμε ειλικρινά, να προσευχηθούμε θερμά, να γνωρίσουμε την χάρη των Μυστηρίων της μητέρας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  Τελικά η πίστη στο Θεό είναι πηγή δυνάμεως και πηγή υπομονής. «Ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τάς ψυχάς ὑμῶν» (Λουκ.21,19) συνιστά η Αγία Γραφή και «ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή, ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται» (Ιω. 11,26).

  Ας επιστρατεύουμε κάθε δύναμη ψυχής και νηφάλια σκέψη, να μας βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματός μας και ας επικαλούμαστε με πίστη τη βοήθεια του Θεού. Μακάρι ο πόνος στη ζωή να μας δυναμώνει την πίστη και να καλλιεργεί τη στενή σχέση μας με τον Εσταυρωμένο Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους της Εκκλησίας μας.
Δξα Πατρί… ΕΩΘΙΝΟΝ Η΄. χος πλ. δ’ 
Τ τς Μαρας δκρυα ο μτην χενται θερμς· δο γρ κατηξωται, 
κα διδασκντων γγλων, κα τς ψεως τς σς ησο· λλ’ τι πρσγεια φρονε, οα γυν σθενς· δι κα ποπμπεται μ προσψασα σοι Χριστέ.
 λλ’ μως κήρυξ πμπεται τος σος Μαθητας, ος εαγγλια φησε, 
τν πρς τν πατρον κλρον νοδον παγγλλουσα. Μεθ’ ς ξωσον 
κα μς, τς μφανεας σου, Δσποτα Κριε.

κ τς ερς Μονς