ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ – ΚΕΙΜΗΛΙΟΘΗΚΗ στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΟΥΣ


   Η οικογένεια του μακαριστού π. Νικολάου Αρτίκου, κληρονόμος όλης της πνευματικής περιουσίας του, δώρισε το σύνολο των βιβλίων και κειμηλίων της συλλογής του στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς. Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και την συνεργασία της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μαριάμ Μοναχής, η οικογένεια ανακαίνισε μία αίθουσα στη Μονή και δημιούργησε Βιβλιοθήκη - Κειμηλιοθήκη, εις μνήμην του πατρός Νικολάου.
 
  Η Βιβλιοθήκη πλουτίσθηκε και με αξιόλογα βιβλία της Ιεράς Μονής, μεταξύ των οποίων εκτίθενται παλαιά εκκλησιαστικά και άλλα διάφορα, που διασώθηκαν από το 1720 μ.Χ. και εξής. Επιπλέον, εμπεριέχει βιβλία, τα οποία δώρισαν διάφοροι σύλλογοι και ευσεβείς, φιλομόναχοι προσκυνητές.

  Σκοπός ήταν να εμπλουτισθεί η Ιερά Μονή με πλήθος βιβλίων, χειρογράφων και κειμηλίων και να καταστεί ένα κέντρο πνευματικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα και τη σημασία της Ιεράς Μονής Κατερινούς, στο πέρασμα των αιώνων για την περιοχή, με την σπουδαία βιβλιοθήκη που διέθετε και διαθέτει.
 
  Τα Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7 μ.μ., μετά την παρουσίαση του βιβλίου «Ψήγματα σοφίας» του π. Νικολάου Αρτίκου, στον αύλειο χώρο της Μονής.
Έκτοτε η Βιβλιοθήκη – Κειμηλιοθήκη είναι επισκέψιμη κάθε Κυριακή και μεγάλη Εορτή μετά από τη Θεία λειτουργία.
 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαριάμ και οι αδελφές εκφράζουν ευγνωμόνως τις ευχαριστίες τους προς τα παιδιά του μακαριστού π. Νικολάου Αρτίκου, Βασίλη, Βούλα και Αλέκα και εύχονται όλα τα μέλη των οικογενειών τους να είναι υπό την σκέπη και την ευλογία του Κυρίου, να έχουν την βοήθεια και τη μεσιτεία της Παναγίας της Κατερινιώτισσας και όλοι μας να έχουμε τις ευχές του πατέρα τους παπα-Νίκου από τα ουράνια δώματα της θριαμβεύουσας Εκκλησίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς