Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού


 «Τ  το ατο μηνς, νμνησις
τς θεας Μεταμορφσεως το Κυρου κα Θεο
κα Σωτρος μν ησο Χριστο».




Ο Χριστός με το μεγάλο θαύμα της Μεταμορφώσεώς Του στο όρος Θαβώρ, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να δουν την δόξα του θεϊκού Προσώπου Του.

Ο Κύριος ποτέ δεν έπαψε να είναι Θεός, παρ ότι έγινε και άνθρωπος. Με την θεία του Μεταμόρφωση απεκάλυψε ποιο ήταν το κύριο έργο Του και ποιος ήταν ο τελικός σκοπός του: η μεταμόρφωση, η ανακαίνιση και η θέωση των ανθρώπων.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε στους μαθητές Του μία πρόγευση της αιώνιας ζωής. Γιατί Μεταμόρφωση σημαίνει συμμετοχή στη δόξα της Ουράνιας Βασιλείας του Θεού. Το «Ατο κούετε» που μας υπέδειξε ο Θεός Πατέρας, σημαίνει να υπακούουμε στον Κύριο, να αγωνιζόμαστε να εφαρμόζουμε το θέλημά Του. Και οι εντολές του Κυρίου είναι το άκτιστο θεϊκό Φως που φωτίζει τον άνθρωπο. Επομένως, η υπακοή στο Ευαγγέλιο επιφέρει κάθαρση, φωτισμό και αγιασμό, οπότε η ψυχή μεταμορφώνεται και ετοιμάζεται για τη Βασιλεία του Θεού.

Τελικά, η μεταμόρφωση δεν ήταν του Χριστού, αλλά των μαθητών και όλων των ανθρώπων, αφού η Μεταμόρφωση του Κυρίου μηνύει τη μεταμόρφωση του ανθρώπου. Και η μεταμόρφωση του ανθρώπου πιστοποιείται στις μορφές των Αγίων της Εκκλησίας μας, που ακτινοβολούν το θείο φως, ευωδιάζουν, θαυματουργούν και παραμένουν άφθαρτες και αιώνιες.

Αυτό το θείο φως της Μεταμορφώσεως ας καταυγάσει και τις δικές μας ψυχές να νιώσουμε το σωτηριολογικό νόημα της Μεγάλης εορτής του Σωτήρος Χριστού.




πολυτκιον. χος δ’.
Χριστο τν Μεταμρφωσιν προϋπαντσωμεν, φαιδρς πανηγυρζοντες τ προερτια, πιστο κα βοσωμεν· γγικεν μρα τς νθου εφροσνης, νεισιν ες τ ρος τ Θαβρ Δεσπτης, τς Θετητος ατο παστρψαι τν ραιτητα.




Κθισμα. χος δ'. Κατεπλγη ωσφ.
π τ ρος τ Θαβρ, μετεμορφθης Θες, ναμσον λιο, κα Μωϋσως τν σοφν, σν ακβ κα Πτρ κα ωνν, Πτρος δ συνν, τατ σοι λεγε· Καλν δ στι, ποισαι τρες σκηνς, μαν Μωσε, κα μαν λίᾳ, κα μαν σο τ Δεσπτ Χριστ, ττε τοτοις, τ φς σου λμψας, φτισον τς ψυχς μν.


Δξα Πατρί… Κα νν…χος πλ. δ’.  Βζαντος
Παρλαβεν Χριστς, τν Πτρον κα Ἰάκωβον κα ωννην, ες ρος ψηλν κατ’ δαν, κα μετεμορφθη μπροσθεν ατν, κα λαμψε τ πρσωπον ατο ς λιος, τ δ μτια ατο, γνετο λευκ ς τ φς. Κα φθησαν Μωϋσς κα λας μετ’ ατο συλλαλοντες΄ κα νεφλη φωτειν πεσκασεν ατος, κα δο φων κ τς νεφλης λγουσα΄ Οτς στιν Υἱός μου γαπητς, ν ηδκησα, ατο κοετε.




κ τς ερς Μονς