Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας


 Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς (από το βυζαντινό γένος των Νοταράδων) γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1509 και έλαβε χριστιανική παιδεία. Το 1527 κατέφυγε στη Ζάκυνθο για ευρύτερη μόρφωση. Μαθήτευσε κοντά σε επιφανείς διδασκάλους-ασκητές σε μεγάλες Μονές της Ελλάδος για την καλλιέργεια του πνεύματος και της πίστεως. Στο Άγιον Όρος περιεβλήθη το μοναχικό σχήμα, με το όνομα Γεράσιμος. Περιόδευσε στην Κωνσταντινούπολη, σε διάφορες Μονές της Ανατολής, στην Αίγυπτο, στη Συρία. Επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους και πυρπολούμενος από θείο έρωτα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Δώδεκα χρόνια υπηρέτησε στο ναό της Αναστάσεως και το 1559 επέστρεψε στην Κεφαλονιά, όπου ασκήτευσε πιο δυναμικά στην περιοχή Ομαλά, ιδρύοντας μοναστήρι.

Ο Όσιος Γεράσιμος απεβίωσε την 15η Αυγούστου του έτους 1579 μ.Χ., αλλά επειδή την ημέρα αυτή πανηγυρίζεται η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέρθηκε η εορτή του την 16η Αυγούστου. Επίσημα στην Κεφαλονιά εορτάζεται και την 20ή Οκτωβρίου, ημέρα ανακομιδής του θαυματουργού λειψάνου του από το 1580-81. Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Ομαλών Κεφαλληνίας.

 Ο νέος ασκητής Γεράσιμος υπήρξε οσιακή κι ευγενική ψυχή, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο, διότι θεωρούσε αδελφούς του όλους τους ανθρώπους. Έζησε εν ασκήσει με λιτότητα βίου και καλλιέργησε μεγάλες αρετές, ενώ παράλληλα στήριζε πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Καθημερινά κήρυττε το Ευαγγέλιο του Χριστού και έγινε η ελπίδα του Γένους. Υπήρξε θαυματουργός προστάτης των Ορθοδόξων και πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της Κεφαλληνίας. Τα θαύματά του είναι πάμπολλα, διότι προσφέρει το θαυματουργικό του χάρισμα σε όποιον ζητήσει με πίστη τη μεσιτεία του. 

 



πολυτκιον. χος α’. Ατόμελον.
Τν ρθοδόξων προστάτην κα ν σώματι γγελον, κα θαυματουργν θεοφόρον νεοφανέντα μν, παινέσωμεν πιστο θεον Γεράσιμον· τι ξίως παρ Θεο πείληφεν, αμάτων τν έναον χάριν· ώννυσι τος νοσοντας,  δαιμονντας ἰᾶται· δι κα τος τιμσιν ατόν, βρύει άματα.




κ τς ερς Μονς