Η Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου)


  Μνμη τς γας σιοπαρθενομρτυρος
το Χριστο Παρασκευς




Μεγαλομάρτυς, αθληφόρος και οσιοπαρθενομάρτυς είναι η αγία Παρασκευή, η οποία λαμπρύνει την Εκκλησία μας και ιδιαίτερα το γένος των καλλίνικων αγίων γυναικών. Τιμάται διότι η αγιότητά της μέσα στην κοινωνία της εποχής της ήταν μία μαρτυρία Ιησού Χριστού. Όλη της η ζωή ήταν μία προετοιμασία για τον Παράδεισο, μία προπαρασκευή για τη  την οδό της θυσίας και για την Βασιλεία των Ουρανών. Η φλογερή της αγάπη στον Νυμφίο Χριστό, η ενάρετη πολιτεία της και το μαρτύριό της εμπνέει τη ζωή μας και στηρίζει την πίστη μας με τα καταπληκτικά της θαύματα ως προστάτης των οφθαλμών.



Είθε η οσιοπαρθενομάρτυς αγία Παρασκευή να φωτίζει και να καθοδηγεί όλους μας στην αγάπη του Θεού και στη μαρτυρία του Χριστού. Αμήν.

 Για περισσότερα ακούστε την εκπομπή.



πολυτίκιον. χος α’
Τν σπουδν σου τ κλσει κατλληλον, ργασαμνη φερνυμε,  τν μνυμν σου πστιν ες κατοικαν κεκλρωσαι, Παρασκευ θληφρε·  θεν προχεις ἰάματα, κα πρεσβεεις πρ τν ψυχν μν.




Κάθισμα. χος δ’. ψωθες ν τ Σταυρ
Τν ραιτατον Χριστν γαπσασα, κα δι’ γνεας τν ψυχν ραϊσασα, δι παντοων πνων τε κα θλψεων, τοτω κατηγγησαι, σπερ μωμος νμφη, θεν σ ξωσεν, ορανων θαλμων, πρ μν πρεσβεουσαν ατ, τν σ τιμντων Παρασκευ πανεφημε.


Δξα Πατρί… χος β’
ν πλει το Θεο μν, ν ρει γω ατο, κε κατεσκνωσεν γα, τν λαμπδα σβεστον τηρσασα. κοσωμεν τς παρθνου γκμιον, Παρθενα, νας Θεο! Παρθενα, Μαρτρων δξαι Παρθενα, γγλων συμμτοχε.

Ύμνοι Αγίας Παρασκευής



Έκ τς ερς Μονς