Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος (Εορτάζει 22 Ιουλίου)


Η ένδοξος και πανεύφημος Μαρία η Μαγδαληνή υπήρξε η πιστή και αφοσιωμένη Μαθήτρια του Υιού και Λόγου του Θεού, η ακόλουθος της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Διακόνισσα του Κυρίου και των Αποστόλων, η εκλεκτή Μυροφόρος, η Ευαγγελίστρια της Αναστάσεως, η Ισαπόστολος και κήρυκας της πίστεως. Σ’ αυτήν δόθηκε η χάρις να δει μαζί με την Θεοτόκο πρώτη, μετά την Ανάσταση τον Αναστάντα Ιησού. Αυτή ευαγγελίσθηκε στους Αποστόλους την Ανάσταση του Κυρίου. Μέσα στα ιερά Ευαγγέλια, δοξάζεται από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ως πρώτη μετά την Θεοτόκον, Μαθήτρια και Μυροφόρος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας την χαρακτηρίζουν σεμνή και σοφή παρθένον με ψυχική ωραιότητα.  

Η αγία Μαρία η Μαγδαληνή, σημειώνει ο Μικρός Συναξαριστής, είναι «ωραίο και ευγενικό παράδειγμα γυναικείας αφοσιώσεως, που φθάνει στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό. Γιατί ας μην έχει η γυναίκα την μυϊκή δύναμη του ανδρός, έχει όμως πλούτο αισθημάτων. Και είναι αλήθεια πως τους ήρωες δεν τους κάνει η σωματική ρώμη, αλλά η πίστη και η ευψυχία».

Είναι γεγονός ότι έχουν γραφεί και ακουστεί πολλά και ποικίλα αρνητικά σχόλια τόσο στους παλαιότερους όσο και τους νεώτερους χρόνους για τη Μαρία Μαγδαληνή. Έχει γίνει δυστυχώς, μεγάλη παρερμηνεία των περικοπών του ιερού Ευαγγελίου από ορισμένους συγγραφείς, διότι ταύτισαν την αγία Μαρία την Μαγδαληνή με την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία έπλυνε τα πόδια του Κυρίου με τα δάκρυά της και τα άλειψε με μύρο, δείχνοντας την συντριβή και την μετάνοιά της για τις αμαρτίες της (Βλ. Λουκ. ζ' 36-50).  

Με βάση τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, διαλύονται οι όποιες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπό της. Η φιλολογία που αναπτύχθηκε με τη μυθοπλασία των ευφάνταστων συγγραφέων, οι οποίοι την θέλουν πόρνη, και την σχετίζουν με την φημισμένη για την ακολασία πατρίδα της, τα Μάγδαλα, δεν έχουν καμία βάση με τις πηγές των Ευαγγελίων. Η Αγία Γραφή και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν διά βίου παρθένος.
  
Για περισσότερα ακούστε την εκπομπή…





πολυτκιον. χος α’. Τν τάφον σου Σωτρ.
Χριστ τ δι μς, κ Παρθένου τεχθέντι, Σεμν Μανδαληνή, κολούθεις Μαρία, ατο τ δικαιώματα, κα τος νόμους φυλάττουσα, θεν σήμερον, τν παναγίαν σου μνήμην, ορτάζοντες, νευφημομέν σε πίστει, κα πόθ γεραίρομεν.





κ τς ερς Μονς