Του Θεοφόρου Προφήτου Ηλιού (20 Ιουλίου)


 Μνμη τς ες ορανος πυρφρου ναβσεως
το γου νδξου Προφτου λιο το Θεσβτου.




Ο Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης (9ος αι.π.Χ.) υπήρξε μέγιστος των Προφητών, θεοσεβής και προόπτης των μεγαλείων του Θεού, ζηλωτής θείου ζήλου, πυρφόρος ομολογητής και δίκαιος κριτής, ο οποίος σε κάθε αμαρτία και αποστασία δεν δίσταζε να εναντιωθεί ακόμη και στους ισχυρούς της εποχής του. Ήταν άνθρωπος με απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και άνθρωπος θερμής προσευχής, όπως αναφέρει ο αδελφόθεος Ιάκωβος στην επιστολή του.

Η προσευχή του ήταν τόσο ισχυρή που έκανε θαύματα. Προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια και μετά προσευχήθηκε και έβρεξε. Προσευχήθηκε και ανάστησε το παιδί της χήρας γυναίκας που τον φιλοξένησε. Με την δυναμική προσευχή του κατέβασε φωτιά από τον ουρανό, για να πιστέψουν οι ισραηλίτες στον αληθινό Θεό. Διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό με την μηλωτή του και τέλος, δεν απέθανε αλλά ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό. Η επικοινωνία του με τον Θεό ήταν προσωπική και ουσιαστική, τόσο ζωντανή και άμεσα αποτελεσματική, διότι ο Θεός «υπήκουε» στα αιτήματά του. Με τη φλογερή του πίστη στο Θεό, κήρυττε συνεχώς το «ζ Κύριος Θεός τν Δυνάμεων», καλώντας τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Τη μετάνοια ζητά και από εμάς σήμερα και να είμαστε πιστοί δούλοι του Χριστού.

νδοξε Προφτα το Θεο
κέτευε το σωθναι τς ψυχάς μν.





πολυτκιον. χος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
νσαρκος γγελος, τν Προφητν κρηπίς, δεύτερος Πρόδρομος, τς παρουσίας Χριστο, λίας νδοξος, νωθεν καταπέμψας, λισαί τν χάριν, νόσους ποδιώκει, κα λεπρος καθαρίζει, δι κα τος τιμσιν ατόν, βρύει άματα.



Δξα Πατρχος πλ. δ’
Τν Προφητν τος κραμονας, κα παμφαες φωστρας τς οκουμνης, ν μνοις τιμσωμεν πιστο, λαν κα λισσαον κα Χριστ κβοσωμεν χαρμονικς, Εσπλαγχνε Κριε, παρσχου τ λα σου, κεσαις  τν Προφητν σου, φεσιν μαρτιν, κα τ μγα λεος.



 Ἐκ τς ερς Μονς