Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου


Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου
Α’ Επιστολή προς Κορινθίους (ιβ´ 27 – ιγ´ 13)


 Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου των Εθνών, είναι ένα θαυμάσιο κείμενο της Καινής Διαθήκης, ένα αριστούργημα ποιητικό, όπου εξαίρεται η ΑΓΑΠΗ ως θείο δώρο και ως κεντρική διδασκαλία του Χριστού. Αποτελεί το επιστέγασμα όλων των αρετών, καταξιώνει ηθικά τον άνθρωπο και στην παρούσα ζωή και στη μέλλουσα. Τα χαρακτηριστικά της αγάπης αυτής είναι η έκφραση της «εν Χριστώ ζωής» που προτείνεται στη ζωή της Εκκλησίας, με ιδρυτή τον Ιησού Χριστό. Ας δούμε την αρετή της αγάπης, κατά τον θείο Παύλο, ως τρόπο ζωής σε όλες τις μορφές, τα χαρακτηριστικά της και την κορυφαία θέση της ανάμεσα στις άλλες αρετές. 

 πολυτίκιον. χος δ’. Κανόνα πίστεως…
θνν σε κήρυκα κα φωστρα τρισμέγιστον, θηναίων διδάσκαλον, Οκουμένης γλάϊσμα, εφροσύνως γεραίρομεν· τος γνας τιμμεν κα τς βασάνους δι Χριστόν, τ σεπτόν σου μαρτύριον. γιε Παλε πόστολε, πρέσβευε Χριστ τ Θε  σωθναι τς ψυχς μν.




  μνος τς γάπης
(Α' Κορινθ. κεφ. ιγ', στίχ. 1-13).

          «άν τας γλώσσαις τν νθρώπων λαλ καί τν γγέλων, γάπην δέ μή χω, γέγονα χαλκός χν κύμβαλον λαλάζον. Καί άν χω προφητείαν καί εδ τά μυστήρια πάντα καί πσαν τήν γνσιν, καί άν χω πσαν τήν πίστιν, στε ρη μεθιστάνειν, γάπην δέ μή χω, οδέν εμί.

Καί άν ψωμίσω πάντα τά πάρχοντά μου, καί άν παραδ τό σμα μου να καυθήσομαι, γάπην δέ μή χω, οδέν φελομαι.

γάπη μακροθυμε, χρηστεύεται, γάπη ο ζηλο, γάπη ο περπερεύεται, ο φυσιοται, οκ σχημονε, ο ζητε τά αυτς,  ο παροξύνεται, ο λογίζεται τό κακόν, ο χαίρει πί τή δικία,  συγχαίρει δέ τή ληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει,  πάντα λπίζει, πάντα πομένει. γάπη οδέποτε κπίπτει.

Ετε δέ προφητεαι, καταργηθήσονται· ετε γλσσαι παύσονται· ετε γνσις καταργηθήσεται. κ μέρους δέ γινώσκομεν καί κ μέρους προφητεύομεν ταν δέ λθη τό τέλειον, τότε τό κ μέρους καταργηθήσεται. τε μην νήπιος, ς νήπιος λαλουν, ς νήπιος φρόνουν, ς νήπιος λογιζόμην τε δέ γέγονα νήρ, κατήργηκα τά το νηπίου. Βλέπομεν γάρ ρτι δί' σόπτρου ν ανίγματι, τότε δέ πρόσωπον πρός πρόσωπον ρτι γινώσκω κ μέρους, τότε δέ πιγνώσομαι καθώς καί πεγνώσθην. Νυνί δέ μένει πίστις, λπις, γάπη, τά τρία τατα· μείζων δέ τούτων γάπη».     


 
«Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμή της ακόμη   και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη,  τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αν παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη  δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.

Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν· αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν· αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί.  Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο.  Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση,   όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη».



 κ τς ερς Μονς