Γενέσιον Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (24 Ιουνίου)


 Στις 24 Ιουνίου εορτάζουμε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τα μόνα Γενέθλια ανθρώπου μετά τα Γενέθλια του Χριστού και της Παναγίας.

   Υπήρξε ένδοξος Προφήτης, Βαπτιστής του Χριστού, η μεγαλύτερη μορφή της Εκκλησίας μας μετά τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο τελευταίος Προφήτης που είδε με τα μάτια του τον Μεσσία, Τον κήρυξε και Τον βάπτισε. Είναι αυτός που προσκύνησε τον Χριστό από την μήτρα της μητέρας του Ελισάβετ, όταν την επισκέφθηκε η Θεοτόκος, φέροντας στην κοιλιά της τον Δεσπότη Χριστό. «νδοθεν γρ δολος ανοσε τν Δεσπότην», όπως σημειώνει ο υμνωδός. Αυτός ο Ιωάννης είδε το Άγιο Πνεύμα, εν είδει περιστεράς να κατεβαίνει προς τον Κύριο, και να επισφραγίζει την φωνή του Θεού Πατρός, που ακούστηκε εξ Ουρανού: «Οτος στίν Υός μου γαπητός ν ηδόκησα Ατο κούετε». Υπήρξε ο αγιότερος άνθρωπος που γεννήθηκε και όλη του η ζωή υπήρξε ασκητική και ισάγγελος. Το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετανοίας: «Μετανοετε γγικε γάρ Βασιλεία το Θεο». Με το ίδιο κήρυγμα καλεί κι εμάς  σήμερα να μετανοήσουμε, διότι έφθασε η Βασιλεία του Θεού ανάμεσά μας. 

Ερμηνεία της εικόνας Γενεσίου του Προδρόμου

Στην εικνα του Γενεσίου του Προδρόμου, η Ελισβετ βρσκεται πνω σε υψηλό και μεγαλπρεπο κρεβτι. Τα ενδματ της περιβλλουν με σεμντητα το γηρασμένο σμα της. Εναι λεχ, διότι μλις γννησε το παιδ της, τον Πρδρομο Ιωννη. Μολοντι τον απκτησε σε βαθ γρας, η Ελισβετ δξαζε τον Θε και στον καιρ της ατεκνας της και τρα που παρ’ ελπδα γινε Μητρα. Πίσω της διακρνουμε ένα καταστλιστο μαξιλρι, για την ανπαυση του σματς της, μετά τις ωδίνες του τοκετο και ακμη πιο πσω την οικα της σεμν και επιβλητικ. Η οροφ της οικίας είναι σκεπασμένη με κκκινο ύφασμα, που συμβολζει το κλυμμα του νμου. Πλϊ της στκονται θεραπαινδες, που ετοιμζουν την τρπεζα του φαγητο και της προσφρουν για ενδυνμωσή της απ τα παρατιθμενα εδσματα.

Στο κτω μρος της εικνας, μία θεραπαινς γνθει νμα και με την άκρη του ποδιο της κινε τον λκνο (την κούνια) του νεογννητου Ιωννη. Η κονια φυλει τον θησαυρ, δηλαδή το βρφος που θα δσει τλος στη σκι του νμου και θα οδοποισει την ημρα του φωτς και της χριτος. Ο Ιωάννης είναι τυλιγμένος με τα σπργανα πως τα συνηθισμνα βρφη, αλλ φορε και φωτοστφανο. Το πρσωπ του λμπει απ χρη, γιατ χει δη γεμσει απ το Άγιο Πνεμα, πως προανγγειλε ο Άγγελος Κυρίου. Δπλα του και δεξι, βρίσκεται ο πατρας του Ζαχαρας· κθεται σε ωραίο κάθισμα, με λαμπρ υποπδιο και γρφει με τον κλαμ του, σε πινακδιο την λξη Ιωννης. Εναι το νομα που θα δοθε στο βρφος.




πολυτκιον. χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.
Προφτα κα Πρόδρομε, τς παρουσίας Χριστο, ξίως εφημσαι σέ, οκ επορομεν μες, ο πόθω τιμντες σέ, στείρωσις γρ τεκούσης, κα πατρς φωνία, λέλυται τ νδόξω, κα σεπτή σου γεννήσει,   κα σάρκωσις Υο το Θεο, κόσμω κηρύττεται.




Δξα Πατρί… χος πλ. β’ – νατολου
στρ στρων Πρδρομος, στειρωτικς κ νηδος, π γς τκτεται σμερον, ωννης θεοπθητος, κα Χριστο πιφανει τν αγν νατολν τν ξ ψους, ες εθεαν πιστος διβασιν.



 Ἐκ τς ερς Μονς