Άγιος Λουκάς Κριμαίας (1877 – 1961)


Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κερτς της Κριμαίας και στο Κίεβο σπούδασε Ιατρική. Ήταν έγγαμος με τέσσερα παιδιά, σύντομα όμως η γυναίκα του εκοιμήθη.

 Ανεδείχθη σύγχρονος άγιος, σταυροφόρος, μιμητής του Χριστού, σήκωσε το δικό του Γολγοθά στην επίγεια ζωή του. Συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε από τους Μπολσεβίκους από την αρχή της ρωσικής επανάστασης. Ήταν πολύ πιστός χριστιανός και υπέστη πολλούς διωγμούς από το αθεϊστικό καθεστώς. Κατηγορήθηκε, φυλακίσθηκε, εξορίσθηκε σε πολλούς τόπους, περιπλανήθηκε. Η συμπεριφορά του Επισκόπου απέναντι σε όλους τους κρατουμένους προκαλούσε το σεβασμό ακόμη και στους πιο αρνητικούς. Σε όλες τις εξορίες πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε όσους είχαν ανάγκη, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες. Ήταν πολύ φιλάνθρωπος. Δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα, έδινε και το μισθό του σε αγαθοεργίες.

 Το 1921 χειροτονήθηκε Ιερέας και συμμετείχε ενεργά στη ζωή της δοκιμαζόμενης Εκκλησίας από τους σχισματικούς. Εξελέγη Επίσκοπος από τον κλήρο και το λαό της Τασκένδης, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Στον πόλεμο του  1941 προσφέρθηκε εθελοντικά στη θεραπεία τραυματιών και παρασημοφορήθηκε «για την ηρωϊκή εργασία του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το 1942 προάγεται σε Αρχιεπίσκοπο Κρασνογιάρσκ και στα 70 του χρόνια έγινε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

Σπούδασε Ιατρική, έγινε Καθηγητής Πανεπιστημίου οφθαλμολογίας, τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής. Εξόριστος στη Σιβηρία επιχείρησε την πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού σε νέον άνθρωπο με επιτυχία. Το 1946, για τη μεγάλη του προσφορά στην ιατρική επιστήμη τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν, μετά από 11 χρόνια φυλακίσεων και εξορίας.
 


Υπήρξε άριστος συγγραφέας και θερμός κήρυκας του θείου λόγου. Από νέος δημοσίευε επιστημονικά άρθρα, επιστημονικές μελέτες και απέσπασε τα ανώτατα κρατικά βραβεία, έγραψε δοκίμια στη Χειρουργική. Από τα κηρύγματά του καταγράφηκαν περίπου 750, τα οποία αποτέλεσαν 12 τόμους (4500 σελ.).




Άνθρωπος με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και ιατρός, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και αγάπη. Ο Αρχιεπίσκοπος-ιατρός Λουκάς Βόϊνο-Γιασενέτσκι εκοιμήθη την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961, ημέρα που γιορτάζουν οι Άγιοι Πάντες της αγίας Ρωσίας. Το 1995 ανακηρύχτηκε άγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Μάϊο του 1996 από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.




πολυτκιον
Νέον γιον το Παρακλήτου, σέ νέδειξεν, Λουκ Χάρις, ν καιρος διωγμν τε καί θλίψεων Νόσους μέν ς ατρός θεράπευσας, καί τάς ψυχάς  ς ποιμήν καθοδήγησας πάτερ τίμιε, γγάμων τύπος καί μοναστν, πρέσβευε σωθναι τάς ψυχάς μν.


πολυτκιον. χος πλ. α'. Τόν συνάναρχον Λόγον.
ατρόν καί ποιμένα, Λουκ τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, ρχιερέα λαμπρόν, τν βαστάσαντα Χριστο τά θεα στίγματα, τς ξορίας, τά δεινά, γκλεισμούς ν φυλακας, τάς θλίψεις κα τ νείδη, τόν π’ σχάτων φανέντα, ν Ρωσία νέον γιον.





Άγιος Λουκάς ο Ιατρός Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας





κ τς ερς Μονς