Αγία Πεντηκοστή


Τ Κυριακ γδόῃ π το Πσχα,
τν γαν Πεντηκοστν ορτζομεν.

 Η Κυριακή της Πεντηκοστής είναι μεγάλη Δεσποτική εορτή, εορτάζει η Αγία Τριάς, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος φανερώνεται ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Την Κυριακή αυτή εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Μαθητές του Χριστού.

«Πνο βιαίᾳ γλωσσοπυρσετως νμει, 
Χριστς τ θεον Πνεμα τος  
ποστλοις κκχυται...»

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος προηγείται και αναγγέλλεται από την εορτή της Αγίας Τριάδος. Το Άγιο Πνεύμα είναι η μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος και τιμάται αποκλειστικά την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Μετά την αποκάλυψη της ουράνιας Εκκλησίας των τριών θείων Προσώπων, το Πνεύμα οδηγεί στη σύσταση της επίγειας εικόνας του: την Εκκλησία των ανθρώπων. Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας με τη συνεχή παρουσία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας.

Επομένως με την Πεντηκοστή ιδρύθηκε η Εκκλησία όχι ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μία φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Τ πιφοιτσει το γου Πνεματος, πρεσβεαις τν ποστλων σου,  Χριστ Θες, λησον μς. μν.




πολυτκιον. Ήχος πλ. δ'.
Ελογητς ε Χριστ Θες μν, πανσφους, τος λιες ναδεξας, καταπμψας ατος τ Πνεμα τ γιον, κα δι' ατν, τν οκουμνην σαγηνεσας· φιλνθρωπε, δξα σοι.




Κοντκιον. χος πλ. δ΄.
τε καταβς τς γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν θνη ψιστος·  τε το πυρς τς γλώσσας διένειμεν, ες νότητα πάντας κάλεσε·  κα συμφώνως δοξάζομεν, τ πανάγιον Πνεμα.


 
κ τς ερς Μονς