Του Αγίου Πνεύματος 2018

Τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστήν ατ τ πανγιον, κα ζωοποιν, κα παντοδναμον ορτζομεν Πνεμα, τν να τς Τριδος Θεν, τ μτιμον, κα μοοσιον, κα μδοξον τ Πατρ κα τ Υἱῷ.

                 Στο όγδοο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως ομολογούμε:
«Καί ες το Πνεμα τό γιον, τό κύριον, τό ζωοποιόν, τό κ το Πατρός κπορευόμενον, τό σύν Πατρί και Υἱῷ συμπροσκυνούμενον 
καί συνδοξαζόμενον, τό λαλσαν διά τν προφητν.»



Το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, κυρίαρχος και συνδημιουργός του σύμπαντος με τον Πατέρα και τον Υιό. Είναι ζωοποιόν, διότι χαρίζει τη ζωή, φυσική και πνευματική. Εκπορεύεται από τον Πατέρα και συμπροσκυνείται μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό. Το Άγιο Πνεύμα μίλησε με το στόμα των Προφητών στην Παλαιά Διαθήκη, που προανήγγειλαν τον ερχομό του Μεσσία.

Το Άγιο Πνεύμα χορηγεί άπειρα ουράνια αγαθά, τονίζει ο Ιερός Χρυσόστομος. Με τη χάρη Του απαλλασσόμαστε από τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε απ’ την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας. Με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ενώ ήμασταν άνθρωποι, γίναμε άγγελοι, όσοι βέβαια θελήσαμε να μάς βοηθήσει η χάρη Του, χωρίς να αλλάξει η φύση μας. Εκείνοι που ήταν προηγουμένως υποδουλωμένοι στις αμαρτίες τους, τους ανέβασε ξαφνικά σε πολύ υψηλές τιμές; Τόσο μεγάλη είναι η δύναμη του Αγίου Πνεύματος!

Και ο Απόστολος Παύλος γράφει προς τους Γαλάτας για το Άγιο Πνεύμα:  « δ καρπς το Πνεματος στιν γπη, χαρ, ερνη, μακροθυμα, χρησττης, γαθωσνη, πστις, πρᾳότης, γκρτεια· κατ τν τοιοτων οκ στι νμος. ο δ το Χριστο τν σρκα σταρωσαν σν τος παθμασι κα τας πιθυμαις. Ε ζμεν Πνεματι, Πνεματι κα στοιχμεν».  (Γαλ. 5, 22-26)

Τ πιφοιτσει το γου Πνεματος,
πρεσβεαις τν ποστλων σου,
Χριστ Θες, λησον μς.



πό τόν σπερινό τς Πεντηκοστς
Πντα χορηγε τ Πνεμα τ γιον, βρει προφητεας, ερας τελειο, γραμμτους σοφαν δδαξεν, λιες θεολγους νδειξεν, λον συγκροτε τν θεσμν τς κκλησας. μοοσιε κα μθρονε, τ Πατρ κα τ Υἱῷ, Παρκλητε, δξα σοι.




Εκ τς ερς Μονς