Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς (1688-1721)


 Η μεγαλύτερη προσφορά της Εκκλησίας στον κόσμο είναι οι άγιοι και οι μάρτυρες. «Τους μάρτυρες αξίζει να τους ονομάσουμε και στύλους και σκοπέλους και πύργους και φωστήρες και ταύρους συγχρόνως. Σαν στύλοι βαστάζουν την Εκκλησία, σαν πύργοι την περιστοιχίζουν, σαν σκόπελοι αποκρούουν κάθε επιβουλή, σαν φωστήρες απομακρύνουν το σκοτάδι, σαν ταύροι, στην ψυχή και στο σώμα, έσυραν τον χρηστό ζυγό του Χριστού».  (Ιερός Χρυσόστομος)
 
Πολύ περισσότερο από τούς οσίους και ασκητές συγκινούν τους πιστούς τα μαρτύρια των νεομαρτύρων. Με το αίμα τους ποτίζεται το ζωογόνο δένδρο της πίστεως. Γι αυτό οι Μάρτυρες έχουν ιδιαίτερα τιμητική θέση στην Εκκλησία μας. Η θέση τους είναι στην αγία Τράπεζα! Για να γίνει Θεία Λειτουργία, η αγία Τράπεζα ή το ιερό Αντιμήνσιο πρέπει να έχει λείψανα όχι οποιουδήποτε αγίου, αλλά Μάρτυρος αγίου.

Στον ένδοξο χορό των αγίων Νεομαρτύρων, που ομολόγησαν με φλογερή πίστη και παρρησία την αγάπη τους στο Χριστό, ανήκει και η αγία Νεομάρτυς Αργυρή από τη Μικρά Ασία. Ας ακούσουμε το βίο της.




πολυτκιον. χος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Τυράννους κατήσχυνας έν τος βασάνοις σεμνή, δειχθεσα πολύαθλε, σπερ δάμας στερρός, Χριστο μάρτυς νδοξε, δειξας ναθλοσα  πρς Χριστόν τν Σωτρα, ρωτά τε κα ζλον κα κόρεστον πόθον, δι' σε ργυρή, ατός ξίως δόξασε.




Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών:
«Η Γυναίκα στην Ορθόδοξη Ελλάδα»
Με την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κατερινούς
Μοναχή Μαριάμ

ΙΖ. Η Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς

https://drive.google.com/open?id=1ZHU951Zr7_cLMyk0jjbw3ZOv_JTW1LZg



 
κ τς ερς Μονς