Εορτή των τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)



Τρεις Άγιοι Ιεράρχες και ασκητές, Μεγάλοι Πατέρες και Ποιμένες, Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, Πανεπιστήμονες, Συγγραφείς και Ρήτορες, Προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας, σοφοί Παιδαγωγοί και σύμβουλοι ζωής, πολύφωτοι αστέρες πνευματικοί. Ασυμβίβαστοι με το κακό, την αδικία της εξουσίας και την αίρεση, Υποστηρικτές των αδικουμένων, Εμψυχωτές του λαού, Κοινωνικοί εργάτες. 
 
Μέγας Βασίλειος: Ο Ιεράρχης της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

 Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Ο γίγαντας που σήκωσε στους ώμους του την Ορθοδοξία.

Ιερός Χρυσόστομος: Ο υπέρμαχος της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Οι τρεις Ιεράρχες  υπήρξαν ακούραστοι εργάτες του Ευαγγελίου, σοφοί άνθρωποι των γραμμάτων αλλά και πνευματικοί ηγέτες ενός ολόκληρου λαού. Το έργο τους υπήρξε πολύπλευρο και ανεπανάληπτο. Η μεγαλύτερη όμως προσφορά είναι ότι πέρασαν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η ανθρώπινη επιστήμη και μόρφωση είναι σημαντική και απαραίτητη, πολύ πιο σημαντική όμως είναι η γνώση του Θεού που είναι η «αληθής σοφία». Αυτή αποκτάται με τη μελέτη της Αγίας Γραφής, θρησκευτικών βιβλίων και τη συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας. Μας θυμίζουν ότι η αληθινή μόρφωση συμβαδίζει πάντα με το δρόμο προς τον Χριστό.

Και σήμερα η Παιδεία δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς τα ιδανικά, χωρίς τις αξίες της ζωής, χωρίς το Θεό. Άθεος Παιδεία σημαίνει καταστροφή της Παιδείας. Ας αξιοποιήσουμε τις διδαχές των Μεγάλων Ιεραρχών κι ας μαθητεύσουμε στη ζωή και στους λόγους, που αποτελούν πνευματική κληρονομιά στην οικουμένη.

Ζητούμε τις πρεσβείες των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ώστε να βρούμε κι εμείς το δρόμο προς τον Χριστό, που είναι το Φως το αληθινό και φωτίζει το νου και την ψυχή του ανθρώπου. 



 πολυτκιον.  χος α’
Τος τρες μεγίστους φωστρας τς Τρισηλίου θεότητος, τος τν οκουμένην κτσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τος μελιῤῥύτους ποταμος τς σοφίας, τος τν κτίσιν πσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τν μέγαν, κα τν Θεολόγον Γρηγόριον, σν τ κλειν ωάνν, τ τν γλτταν χρυσοῤῥήμονι, πάντες ο τν λόγων ατν ρασταί, συνελθόντες μνοις τιμήσωμεν, ατο γρ τ Τριάδι, πρ μν ε πρεσβεύουσιν.


 


ΑΙΝΟΙ. χος β’ – Ποίοις εφημιν στέμμασι
Ποίοις μνδιν κάλλεσιν, ναδήσωμεν τος θεοφόρους; τος ορανομύστας κα κήρυκας, τς ρθοδοξίας πάρχοντας· τος κραιφνεστάτους θεολόγους· τν μέγαν εροφάντορα Βασίλειον· τν θεον, κα θεοῤῥήμονα Γρηγόριον· κα ωάννην τν πάνυ, τν χρυσον τν γλτταν, ος δόξασεν Τριάς, ξίως Κύριος, χων τ μέγα λεος.





κ τς ερς Μονς