Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου (28-01-2018)



Ευλογημένο Τριώδιο με κατάνυξη, μετάνοια, αυτοκριτική και αυτογνωσία!

  
«ψηγορίαν φύγωμεν, Φαρισαίου κακίστην· ταπείνωσιν δ μάθωμεν, το Τελώνου ρίστην, ν ψωθμεν βοντες, τ Θε σν κείν· λάσθητι τος δούλοις σου, τεχθες κ Παρθένου, Χριστ Σωτήρ…»
(Ἐξαποστειλριον ρθρου Κυριακς)

  
Η Εκκλησία μας με την αρχή του Τριωδίου μας εισάγει σε κατανυκτική ατμόσφαιρα για πνευματική ανάταση και ετοιμασία για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Το μήνυμα της Παραβολής προβάλλεται  με τη στάση του τελώνη, που δικαιώνεται από τον Θεό. Η ταπείνωση στρέφει τον τελώνη στον εαυτό του, συναισθάνεται την αμαρτωλότητά του και εξαγορεύει τις αμαρτίες του. Δεν αντιδρά στα περιφρονητικά λόγια του φαρισαίου, ούτε καν σηκώνει τα μάτια, προσηλώνεται στην επικοινωνία του με τον Θεό. Προσεύχεται ικετευτικά με συντριβή και μέσα από την ψυχή του ζητά το θείο έλεος με τη φράση: « Θες, λάσθητί μοι τ μαρτωλ κα λέησόν με».

Ο Χριστός δεν θέλει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, παρακολουθώντας τις πράξεις τους, αλλά με τον άγιο νόμο Του, τη θεία Διδασκαλία Του, διότι η κατάκριση είναι ένα ολέθριο πάθος, πόσο μάλλον  κατά την ώρα της προσευχής. Όποιος εγκολπώνεται την ταπεινοφροσύνη, γένεται δεκτικός στη χάρη του Θεού και ζει με πραότητα, δικαιοσύνη και αγάπη προς όλους τους ανθρώπους. Άλλωστε οι Πατέρες της Εκκλησίας ομολογούν ότι η ταπείνωση αποτελεί θεμέλιο όλων των αρετών. Με ταπεινό φρόνημα, ας ζητάμε το έλεος του Θεού καθημερινά, αφού παραδεχόμαστε τα σφάλματά μας με συναίσθηση, συντριβή και αυτογνωσία.


διμελον το Τριδου. Δόξα Πατρί… χος πλ.δ
Τας ξ ργων καυχήσεσι, Φαρισαον δικαιοντα αυτν κατέκρινας Κύριε, κα Τελώνην μετριοπαθήσαντα, κα στεναγμος λασμν ατούμενον, δικαίωσας· ο γρ προσίεσαι, τος μεγαλόφρονας λογισμούς, κα τς συντετριμμένας καρδίας, οκ ξουθενες· δι κα μες σο προσπίπτομεν, ν ταπεινώσει, τ παθόντι δι μς· Παρσχου τν φεσιν κα τ μέγα λεος.



 
Κοντκιον. χος δ’.
Φαρισαίου φύγωμεν ψηγορίαν, κα Τελώνου μάθωμεν, τ ταπεινν ν στεναγμος, πρς τν Σωτρα κραυγάζοντες· λαθι μόνε μν εδιάλλακτε.



 Ἐκ της ερς Μονς