Κυριακή προ των Θεοφανείων



«Ετοιμάσατε τν δν Κυρίου…»
(Μάρκ. α΄ 1 – 8)

Ήταν η αδιάκοπη κραυγή του Ιωάννου του Προδρόμου στο κήρυγμα της μετανοίας και η προτροπή του αυτή απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους, «τοιμάσατε τν δν Κυρίου, εθεας ποιετε τς τρβους ατο…» (Μάρκ. α΄, 2-3) (ετοιμάστε τον δρόμο, απ’ όπου θα έλθει ο Κύριος σε σας. Κάνετε ίσιους και ομαλος τους δρόμους, από τους οποίους θα περάσει). Δηλαδή, ξεριζώστε απ τις ψυχές σας τα αγκάθια των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τους λίθους του εγωϊσμού και της πώρωσης και καθαρίστε με μετάνοια το εσωτερικό σας, για να δεχθεί τον Κύριο.
 
Η Εκκλησία μας σήμερα μας υπενθυμίζει να προσέξουμε κι εμείς το κήρυγμα της μετανοίας του Προδρόμου. Ο Ιωάννης καλεί σε μετάνοια τους ανθρώπους, να συνειδητοποιήσουν τις αμαρτίες τους και να τις εξαγορεύσουν. Κι αυτό προϋποθέτει τη διάθεσή μας, την αποδοχή της κλήσης αυτής και τον καθημερινό αγώνα της πίστεως με αυτοκριτική και αυτοέλεγχο, παραμερίζοντας τον εγωϊσμό και τη φιλαυτία. 

Μέσα στην ορθόδοξη παράδοση και τη ζωή της Εκκλησίας, με την εγρήγορση, την άσκηση, τη νηστεία και την προσευχή, έχει αποδειχθεί ότι το πνεύμα του ανθρώπου μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην ύλη, να γίνει ελεύθερο και ανεξάρτητο από τον κόσμο και να στραφεί στον Χριστό και στη σωτηρία του, που περνά μέσα από την σχέση του με τον συνάνθρωπο. 

Ο Ίδιος ο Χριστός μας αποκάλυψε και μας διαβεβαίωσε «γ εμ δός, λήθεια κα ζωή». Είναι ο Θεός που ήλθε στη γη, για να μας ενώσει μαζί Του σε μία ζωή αγαπητική εν Χριστώ, να ζούμε δηλαδή με τον Χριστό και για τον Χριστό. Αξίζει να ετοιμάσουμε την οδόν Κυρίου με τη χριστιανική ζωή μας και να βοηθήσουμε και άλλες ψυχές που επιθυμούν τη σωτηρία και τη λύτρωση. 


 Εκ της Ιεράς Μονής