Άγιος Νικόλαος (270-330 μ.Χ.)



Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, Θαυματουργός. Ο Άγιος της καλωσύνης,  της φιλανθρωπίας, της Αγάπης. Εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου και 20 Μαϊου.
 
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Από νέος ήταν «αγαθός και φιλάδελφος φύσει». Διέθεσε την περιουσία του στους φτωχούς, έζησε ασκητικό βίο και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη λατρεία του Υψίστου. Ως Επίσκοπος καθοδηγούσε το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο (325μ.Χ.), όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα, υπερασπιζόμενος με σθένος την Ορθοδοξία αναδεικνύεται «κανών πίστεως» και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Για την ενίσχυσή του στη φυλακή εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του έδωσε ευαγγέλιο και η Μητέρα Παναγία, του χάρισε ωμοφόριο. 



Για τη βαθιά του πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και την ανεκτίμητη αγάπη του για τον άνθρωπο, ο Κύριος τον ανέδειξε ποταμό ιαμάτων και πηγή θαυμάτων. Θαυματουργούσε όταν ζούσε. αλλά και μετά την κοίμησή του τα θαύματά του είναι αναρίθμητα στη στεριά και στη θάλασσα. Υπήρξε δημοφιλής άγιος και τιμάται «ως προστάτης και φύλαξ» από ορισμένες εργατικές τάξεις και ιδιαίτερα από τους ναυτικούς.

Ιερά Λείψανα: Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στο Ναό Αγίου Γεωργίου του Νέου Βουκουρεστίου. Ο αριστερός βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Ρίμινι Ιταλίας. Απότμημα του αριστερού βραχίονος του Αγίου βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό Βόλου. Μέρος των Λειψάνων του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Μπάρι Ιταλίας.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας Ευβοίας και Φανερωμένης Σαλαμίνος, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Μόσχας, στον ομώνυμο Ναό Αγίας Πετρουπόλεως και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως. Ένας εκ των οδόντων του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.






πολυτκιον. χος δ’
Κανόνα πίστεως κα εκόνα πραότητος, γκρατείας Διδάσκαλον, νέδειξέ σε τ ποίμν σου, τν πραγμάτων λήθεια· δι τοτο κτήσω τ ταπεινώσει τ ψηλά, τ πτωχεί τ πλούσια. Πάτερ εράρχα Νικόλαε, πρσβευε Χριστ τ Θε, σωθναι τς ψυχς μν.



  Μεγαλυνάριον το γίου Νικολάου
Μύρων εράρχης προχειρισθείς μυριπνόοις ργοις κατεμύρισας ληθς Μύρων παρχίαν, διό κα μύρα βλύζειν, Νικόλαε τρισμάκαρ, ντως ξίωσαι.


Δοξαστικόν. Δξα Πατρί… χος πλ.β΄
εραρχν τν καλλονν, κα τν Πατρων κλος, τν βρσιν τν θαυμτων, κα τν πιστν ντιλπτορα μγιστον, συνελθντες φιλορτοι, σματικος γκωμοις μνσωμεν λγοντες· Χαροις τν Μυρων φρουρς, κα πρεδρος σεπτς, κα στλος περτρεπτος. Χαροις φωστρ παμφαστατε, τ το κσμου πρατα, διαλμπων τος θαμασι. Χαροις τν θλιβομνων θεα χαρμοσνη, κα δικουμνων θερμτατος προσττης, κα νν παμμκαρ Νικλαε, μ πασ πρεσβεων Χριστ τ Θε, πρ τν πστει κα πθ τιμντων ε, τν χαρμσυνον κα πανορτον μνμην σου.






γιε το Θεο πρσβευε πρ μν.

κ τς ερς Μονς