Ο Πρωτομάρτυς Στέφανος (27 Δεκεμβρίου)



«Στέφανος πλήρης πίστεως κα δυνάμεως ποίει τέρατα κα σημεα μεγάλα ν τ λα».
(Πράξ. Αποστόλων, στ΄8-15, ζ΄1-60)

Ήταν Αρχιδιάκονος, χειροτονήθηκε από τους Αγίους Αποστόλους ένας από τους επτά διακόνους ως επιστάτης στη διακονία των αδελφών. Παράλληλα με την υλική μέριμνα, ήταν πιστός και φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου και θαυματουργός, άξιος ομολογητής του Χριστού, αφού ανέτρεπε εύκολα τις κακοδοξίες των Ιουδαίων. Στη συναγωγή αναδείχθηκε  ουράνιος άγγελος, πρότυπο παρρησίας και τόλμης κατά την θεόπνευστη απολογία του, εναντίον των συκοφαντών του και ελεγκτής των Ιουδαίων (Πράξεις στ΄, 11). Οι σύνεδροι τελικά τον εξέβαλαν από τη συναγωγή και έτσι θανατώθηκε δια λιθοβολισμού από τον φανατισμένο όχλο (Πράξεις 8:1), ενώ μετά το θάνατό του ακολούθησε διωγμός.


Στο μαρτύριό του, ο άγιος ατένισε τον ουρανό και είδε τη δόξα του Θεού και τον Χριστό στα δεξιά του Πατρός. Η τελεία αγάπη του στο Χριστό έφθασε μέχρι τη συγχώρηση των δημίων του, με τη φράση: «Κύριε, μ στήσης ατος τν μαρτίαν ταύτην». (Πράξ. 7, 60). (Κύριε μη λογαριάσεις σ’ αυτούς την αμαρτία αυτή). Και αξιώθηκε να γίνει Πρωτομάρτυρας, Άγιος και μιμητής του Ιησού Χριστού, στην αμνησικακία και μακροθυμία του.

  
πολυτκιον. χος δ’. Ταχ προκατλαβε.
Βασίλειον διάδημα, στέφθη σ κορυφή, ξ θλων ν πέμεινας, πρ Χριστο το Θεο, Μαρτύρων Πρωτόαθλε· σ γρ τν ουδαίων, πελέγξας μανίαν, εδες σου τν Σωτρα, το Πατρς δεξιόθεν. Ατν ον κδυσώπει εί, πρ τν ψυχν μν.




Μεγαλυνριον
Πρτος Διακόνων ναδειχθείς, πρτος το Δεσπότου, χρημάτισας μιμητής· θεν θλοφόρων, πρωτεύων Πρωτομάρτυς, τύπος αύτος γένου, πρώταθλε Στέφανε.
 

κ τς ερς Μονς