Κυριακή ΙΓ’ Λουκά (Λουκ ιη΄ 18 – 27)



 Ο πλούσιος νεανίσκος είχε πνευματικές αναζητήσεις. Τηρούσε βέβαια τυπικά τις εντολές του Θεού με καλές πράξεις. Η αγάπη του όμως για τον πλούτο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν μπόρεσε να αποδεσμευθεί από αυτόν και να εφαρμόσει και στην πράξη την πίστη του. Γι’αυτό καταφεύγει στο Χριστό και Τον ερωτά: «τ ποισας ζων αἰώνιον κληρονομσω; ». 

Ο δρόμος προς τη σωτηρία χρειάζεται αυτοέλεγχο, αυτογνωσία και ειλικρίνεια, αρετές που μας αποδεσμεύουν από όλα τα υλικά εμπόδια και μας προσκολλούν στα αιώνια αγαθά. Η αποδέσμευση αυτή γίνεται μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας και οδηγεί στην πνευματική ελευθερία, στην αγάπη προς τον Θεό και στο συνάνθρωπο, στην υπακοή του θελήματος του Θεού. Η απάντηση του Κυρίου απαιτεί θυσίες πολλές και υπέρλογες, αλλά οδηγεί στη σωτηρία: «ν σοι λεπει· πντα σα χεις πλησον κα διδος πτωχος κα ξεις θησαυρν ν οραν, κα δερο κολοθει μοι». Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γίνουμε γνήσιοι χριστιανοί, πιστοί ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, αφού Τον εμπιστευθούμε ολοκληρωτικά και απόλυτα. Μας ζητεί να Τον μιμηθούμε ακολουθώντας Τον στα βήματά Του. Είμαστε «κατ’εικόνα» και καλούμαστε να γίνουμε «καθ’μοίωσιν». Εκείνος θα μας βοηθήσει, το  διαβεβαίωσε: «τ δνατα παρ νθρποις δυνατ παρ τ Θε στιν».

Ωστόσο ο νεανίσκος «κοσας τατα περλυπος γνετο· ν γρ πλοσιος σφδρα». Ας διερωτηθούμε. Μήπως κι εμείς δεν συνδεθήκαμε πολύ με τα φθαρτά και τα εγκόσμια αγαθά; Δεν συνηθίσαμε στην καλοπέραση; Αξίζει να συνδέσουμε τη ζωή μας με τον τελικό προορισμό μας, τη Βασιλεία των Ουρανών. Ας πιστεύσουμε στο αιώνιο, αφού είμαστε πλασμένοι για την αιωνιότητα.


Εκ της Ιεράς Μονής