Κυριακή Ζ΄Λουκά - «Μὴ φοβοῦ μόνο πίστευε»



Δύο θαύματα αναφέρονται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή του Λουκά, που δείχνουν την αναγκαιότητα και τη δύναμη της Πίστεως στη ζωή μας. Την αιμορροούσα γυναίκα ο Χριστός επιβράβευσε με τη φράση: «θάρσει θυγάτηρ, η πίστις σου σέσωκέ σε!» και στον αρχισυνάγωγο Ιάειρο συνέστησε τον βαρυσήμαντο λόγο: «μ φοβο, μόνο πίστευε κα σωθήσεται!» .

  
Μεγάλο το κεφάλαιο της Πίστεως, είναι το θεμέλιο της διδασκαλίας του Χριστού και συνδέεται με την ακλόνητη εμπιστοσύνη στην Παντοδυναμία Του και στην Αγαθότητά Του. Ο Θεός είναι Πατέρας στοργικός κι εμείς παιδιά Του. Η πίστη αυτή διώχνει κάθε αγωνία και ταραχή. Χαρίζει δύναμη, εμπνέει την ελπίδα μιας άλλης πραγματικότητας, οπότε καλλιεργεί έργα αγάπης και ειρήνης με την εφαρμογή των εντολών του Θεού.
 
Η πίστη προϋποθέτει τη συναίσθηση της αδυναμίας μας, τη θέληση και την καλοπροαίρετη διάθεσή μας. Μετά η πίστη αποκτά την εσωτερική δύναμη, και τη βεβαιότητα ότι υπάρχει ελπίδα θεραπείας. Και η ελπίδα μας αυτή είναι μόνο ο Χριστός, ο μόνος αληθινός ιατρός της ψυχής που δύναται να μας θεραπεύσει ριζικά μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τα Μυστήριά της. Η πίστη στο Χριστό, στο Νικητή του θανάτου, αποτελεί εγγύηση στον κάθε πιστό χριστιανό ότι κι αυτός μπορεί να ξεπεράσει όλους τους φόβους ως κι αυτόν τον φόβο του θανάτου. Ο ίδιος ο Θεός εγγυάται τη συγχώρηση και τη σωτηρία σε όλους εκείνους που πιστεύουν στον Ιησού Χριστό.

Η ζωντανή πίστη της αιμορροούσας που ξεπέρασε το φόβο και κάθε δισταγμό, κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της ψυχής, αποδέχθηκε το Χριστό - Σωτήρα και Τον προσήγγισε αγγίζοντας τα ιμάτιά Του. Έτσι έλαβε τη χάρη, την ίαση, τη σωτηρία. Αυτή η πίστη είναι δώρο του Θεού αλλά και καρπός του πόθου, της προσευχής και του αγώνα του ανθρώπου. Ας πλησιάσουμε το Θεό, ας Τον αγγίξουμε με τη δύναμη της πίστης και ο Κύριος μας εγγυάται τη βοήθεια Του: «γγίσατε τ Θε, κα γγιε μν».

Όλα τα προβλήματα της ζωής μόνο πίστη χρειάζονται και όχι φόβο. Η πίστη στο Χριστό είναι η πιο μεγάλη δύναμη στις δοκιμασίες, διότι «πάντα δυνατά τ πιστεύοντι».



 
Δξα Πατρί… Εωθινόν Ι΄. χος πλ. β‘
Μετ τν ες δου κθοδον, κα τν κ νεκρν νστασιν, θυμοντες ς εκς, π τ χωρισμ σου Χριστ ο Μαθητα, πρς ργασαν τρπησαν· κα πλιν πλοα κα δκτυα, κα γρα οδαμο. λλ σ Στερ μφανισθες, ς δεσπτης πντων, δεξιος τ δκτυα κελεεις βαλεν· κα ν λγος ργον εθς, κα πλθος τν χθων πολ, κα δεπνον ξνον τοιμον ν γ· ο μετασχντων ττε σου τν Μαθητν, κα μς νν νοητς καταξωσον, ντρυφσαι φιλνθρωπε Κριε.


Εκ της Ιεράς Μονής