Η Αγία Σκέπη και η 28η Οκτωβρίου 1940



Η 28η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ευχαριστήριος εορτή στην Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η εορτή αυτή τελούνταν την 1η Οκτωβρίου, κατόπιν όμως αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1952, καθορίσθηκε να εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, ώστε να τιμάται η προστασία της Θεοτόκου προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941). Κι αυτό γιατί, η θαυμαστή ελληνική νίκη του πολέμου αυτού ήταν έργο της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, αλλά και διότι πολλές μαρτυρίες πολεμιστών του ιερού εκείνου αγώνα, βεβαίωναν πως η Παναγία μας, προπορευόταν ως Σκέπη των μαχομένων στρατιωτών του μετώπου, στα βορειοηπειρωτικά βουνά, όπου οι αμυνόμενοι Έλληνες υπεράσπιζαν την Πατρίδα και την Πίστη!



 Δεν χωράει αμφιβολία ότι η εποποιία του 1940 αποτελεί ένα θαύμα είναι ένα από τα πολλά θαύματα στην ιστορία των Ελλήνων. Σε όλη την Ελλάδα, όλοι προσεύχονταν και ζητούσαν την προστασία και Σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού και τα παλληκάρια, καθώς πολεμούσαν, την έβλεπαν ολοζώντανη, μέσα στην αντάρα του πολέμου, να τους σκεπάζει με τα απλωμένα της χέρια και να τους ευλογεί. Σαν φωτεινή νεφέλη, η Σκέπη της Παναγίας απλώθηκε πάνω στη βασανισμένη μας πατρίδα, το 1940 και την οδήγησε στη νίκη.

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες στρατιωτών για τις εμφανίσεις της Παναγίας μας στο μέτωπο του πολέμου. Έβλεπαν την Παναγία ως Προστάτιδα και Οδηγό κι έπαιρναν θάρρος, ελπίδα και δύναμη. Για λόγους ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, η Εκκλησία μας εορτάζει την Παναγία Σκέπη, κατά την 28η Οκτωβρίου. Ας την παρακαλούμε κι εμείς σήμερα να γίνει με τις πρεσβείες της στήριγμα των πιστών και προστασία του κόσμου «τείχος απροσμάχητον, καταφυγή, σκέπη κραταιά και όπλον σωτηρίας!». 






πολυτκιον. χος α’. Τς ρήμου πολίτης.

Τς Σκέπης σου Παρθένε, vυμνομεν τάς χαρίτας, ν ς φωτοφόρον νεφέλην, φαπλος πρ ννοιαν, κα σκέπεις τν λαόν σου νοερς, κ πάσης τν χθρν πιβουλς. Σ γρ σκέπην κα προστάτιν κα βοηθόν, κεκτήμεθα βοντές σοι· Δόξα τος μεγαλείοις σου γνή, δόξα τ θεί Σκέπ σου, δόξα τ πρς μς σου, προμηθεί χραντε.





Κοντκιον. χος πλ. δ’. Τ περμάχ.

σπερ νεφέλη γλας πισκιάζουσα, τς κκλησίας τ πληρώματα Πανάχραντε, ν τ πόλει πάλαι φθης τ Βασιλίδι. λλ' ς σκέπη το λαο σου κα πέρμαχος, περισκέπασον μς κ πάσης θλίψεως, τος κραυγάζοντας· Χαρε Σκέπη λόφωτε.

Μεγαλυνάριον.
 Σκέπη ρθοδόξων Χριστιανν πάρχεις Παρθένε, πάντας σκέπουσα τος πιστούς. Διό τ Σ Σκέπ λλάς πσα προστρέχει κα πίστει μεγαλύνει τν προστασίαν Σου».




Εκ της Ιεράς Μονής