Αγία Ακυλίνα-Αγγελίνα Νεομάρτυς Ζαγκλιβερινή



Η Αγία Ακυλίνα ή Αγγελίνα καταγόταν από το χωριό Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης και ανατράφηκε από γονείς ευσεβείς. Σύμφωνα με τον βίο της, ο πατέρας της σκότωσε έναν Τούρκο μετά από φιλονικία μαζί του. Για ν’ αποφύγει την τιμωρία του θανάτου, δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει. Κατόπιν παραινέσεων των Τούρκων, προσπάθησε να αλλαξοπιστήσει και την κόρη του, όμως παρά τις επίμονες προσπάθειες του πατέρα της και τις απειλές των Τούρκων, η Ακυλίνα δεν αρνήθηκε τον Χριστό. Όταν την οδηγούσαν στο μαρτύριο την ακολουθούσε και η μητέρα της, που την παρότρυνε σ' αυτό. Η Ακυλίνα ήλεγχε με θάρρος τους Τούρκους και τη θρησκεία τους, με αποτέλεσμα να πεθάνει μαρτυρικά, μετά από πολυήμερο ραβδισμό, στις 27 Σεπτεμβρίου 1764 μ.Χ. σε ηλικία 19 ετών. Το άγιο λείψανό της αμέσως ευωδίασε. Ήταν τόση η ευωδία ώστε ευωδίαζε όλος ο δρόμος που περνούσαν το άγιο λείψανο, για να το ενταφιάσουν. Εκείνη τη νύχτα κατέβηκε το ουράνιο φως πάνω στον τάφο της Αγίας και έλαμπαν όλα τριγύρω, ώστε οι Χριστιανοί να δοξάζουν τον Θεό και να στερεώνονται στην πίστη.
 
Αξιοσημείωτη είναι η μαρτυρία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου από το Νέον Μαρτυρολόγιον, που περιέχει βιογραφίες «νεοφανών μαρτύρων» και καταγράφει τη στάση της Ακυλίνας στη σκηνή του μαρτυρίου της.

«Λέγει προς αυτήν ο κριτής: «δεν εντρέπεσαι μωρή να δέρνεσαι γυμνή εμπρός σε τόσους ανθρώπους; (εξεσχίσθη γαρ το υποκάμισόν της από ταις πολλαίς ραβδιαίς και έμεινε γυμνή) ή τούρκισε ή έχω να συντρίψω τα κόκκαλά σου ένα-ένα. Η δε αποκριθείσα του λέγει: «και τι ωρέχθηκα από την πίστιν σας, να αρνηθώ εγώ τον Χριστόν μου ή από ποία θαύματα της πίστεώς σας να πιστεύσω; Οι οποίοι βρωμείτε ακόμη ζωντανοί». Ω τόλμη μαρτυρική! Ω μεγαλοψυχία ουρανίων επαίνων αξία! Ω απόκρισις, όχι ενός απλού κορασίου, αλλ’ ενός γίγαντος ανδρειωμένου!»

Ακυλίνα: Αγία, Νεομάρτυς, Καλλιπάρθενος, Νύμφη του Χριστού, φωτεινό παράδειγμα της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μάρτυς πίστεως και μάρτυς συνειδήσεως, γενναιόψυχη κόρη, αξιοθαύμαστη ψυχή, με σταθερή πίστη και εθνική συνείδηση, προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση, τέλειο πρότυπο αγωνιστικότητας και συνέπειας στις πατροπαράδοτες αρχές. Μας δείχνει τον Χριστό!
 


Ας πρεσβεύει η αγία για όλους μας να στερεώνουμε την πίστη 
και την αγάπη μας στο Χριστό!


πολυτκιον. χος πλ. α’. Τν συνάναρχον Λόγον.
κυλίναν τν θείαν νευφημήσωμεν, οα θεόφρονα κόρην κα θληφόρον Χριστο, τ γάπη γρ ατο πίστει νδρίσατο, κα καθελε τν χθρόν, δι' γώνων ερν  κα δόξης τυχοσα θείας Χριστ τ Λόγ πρεσβεύει, λεηθναι τς ψυχάς μν.


Εκ της Ιεράς Μονής