Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου



Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
(εορτάζει στις 31 Αυγούστου)

«…τν πέρτιμον Ζώνην σου, περισώζουσαν, συμφορν κ παντοίων τος ν πίστει κα ζεούση προθυμία, ταύτην τιμντας Θεόνυμφε.»
(Στιχηρό Αίνων της εορτής)


Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου είναι το μοναδικ ιερ κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου και διασώζεται σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, στο Περιβόλι της Παναγίας. Η ίδια η Θεοτόκος την ύφανε από τρίχες καμήλας.

 Στην Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς Εκείνη ανέβαινε στου ουρανό, έριξε το Ιερ κειμήλιο στον Θωμά «πρς δόξαν κήρατον, νερχομένη γνή, χειρί σου δεδώρησαι τ ποστόλ Θωμ τν πάνσεπτον Ζώνην σου» κατά το απολυτίκιο της εορτής της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης. 


Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου έγινε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε σε μία χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σορός. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ., κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους βάρβαρους και απολίτιστους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα μέρος όμως διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη. Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453 μ.Χ., είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου· με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί.

 Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου· ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.  Ο σταυρός του Αγίου Κωνσταντίνου δωρήθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.

Τα θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθειά της Παναγίας, τούς δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες.





πολυτκιον. χος πλ. δ’.
Θεοτόκε ειπάρθενε, τν νθρώπων σκέπη, σθτα κα Zώνην το χράντου σου σώματος, κραταιν τ πόλει σου περιβολν δωρήσω, τ σπόρ τόκ σου φθαρτα διαμείναντα, π σο γρ κα φύσις καινοτομεται κα χρόνος, δι δυσωπομέν σε, ερήνην τ πολιτεί σου δώρησαι, κα τας ψυχας μν τ μέγα λεος.



 
Κοντκιον. χος β’. Τν ν πρεσβείαις.
Τν θεοδόχον γαστέρα σου Θεοτόκε, περιλαβοσα Zώνη σου τιμία, κράτος τ πόλει σου προσμάχητον, κα θησαυρς πάρχει, τν γαθν νέκλειπτος, μόνη τεκοσα ειπάρθενος.


 



 



κ τς ερς Μονς