30 Ιουνίου 2017: των Αγίων ενδόξων και πανευφήμων Δώδεκα Αποστόλων



Στις 30 Ιουνίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει με ιδιαίτερη τιμή και λαμπρότητα τη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων. Τιμά τους αποστόλους που εξέλεξε ο Κύριος για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο. Και αυτοί είναι: Σίμων (Πέτρος) μαζί με τον Παύλο ως πρωτοκορυφαίοι, Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμων ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

 
Οι Απόστολοι υπήρξαν εκλεκτά δοχεία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που έλαβαν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Έφεραν εις πέρας την τιμητική αποστολή τους, με αφάνταστες προσωπικές θυσίες, συμβάλλοντας στη διάδοση του Ευαγγελίου και στην  αναγέννηση του κόσμου. Έτσι, θεμελιώθηκε η Εκκλησία, μέσα σε ένα εχθρικό για τη χριστιανική αλήθεια περιβάλλον. Με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, αυτοί οι απλοί και άσημοι άνθρωποι ανέτρεψαν το κατεστημένο όλων των εποχών και φώτισαν την ανθρωπότητα. Εμείς οι χριστιανοί σήμερα, έχουμε ιερό χρέος να κινούμαστε στα ίχνη τους και να γίνουμε μιμητές στο θείο έργο, διαπνεόμενοι από το θερμό ζήλο τους για τη διάδοση του σωτηριώδους Ευαγγελικού μηνύματος.





Απολυτίκια των Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου

χος δ’
Ο τν ποστλων πρωτθρονοι, κα τς οκουμνης διδσκαλοι,  τ Δεσπτ τν λων πρεσβεσατε, ερνην τ οκουμν δωρσασθαι, κα τας ψυχας μν τ μγα λεος.

Δξα Πατρί…χος γ’
πστολοι γιοι, πρεσβεσατε τ λεμονι Θε να πταισμτων φεσιν, παρσχ τας ψυχας μν.





 Δοξαστικό Εσπερινού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου 

Δξα Πατρί… χος πλ.β’ Κοσμ Μοναχο
πνσεπτος τν ποστλων, πεδμησεν ορτ, τ κκλησίᾳ Χριστο, προξενοσα σωτηραν μν, μυστικς ον κροτσαντες, τοτοις προσεπωμεν· Χαρετε φωστρες τν ν σκτει, το λου κτνες πρχοντες· Χαρετε Πτρε κα Παλε, δογμτων τν θεων θεμλιοι ρραγες, φλοι το Χριστο, σκεη τμια. Πρεστε μσον μν ορτως, καταξιοντες δωρεν ἀΰλων, τος τν μν ορτν, εφημοντας σμασι.



 
Απολυτίκιο Αγίων Αποστόλων

χος γ'. Τν ραιότητα.
ς δωδεκάπυρσος, λυχνία λαμψαν, ο Δωδεκάριθμοι, Χριστο πόστολοι, Πέτρος κα Παλος σν Λουκ, νδρέας κα ωάννης, Βαρθολομαος Φίλιππος, σν Ματθαίω κα Σίμωνι, Μρκος κα άκωβος, κα Θωμς μακάριος, κα ηγασαν τος πίστει βοώντας χαίρετε Λόγου ο ατόπται.




  



Τας τν γων κα πανευφμων ποστλων πρεσβεαις,  Θες, λησον μς.
μν.

 
κ τς ερς Μονς