Κυριακή των Μυροφόρων



«Τ Κυριακ τρτ π το Πσχα, τν ορτν τν γων γυναικν Μυροφρων ορτζομεν, τι δ μνεαν ποιομεθα το ξ ριμαθαας ωσφ, ς ν μαθητς κεκρυμμνος,  κα το νυκτερινο μαθητο Νικοδμου».

Χριστός νέστη!  ληθς νέστη Κύριος!


Το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου το άκουσαν πρώτες απ’ όλους οι Μυροφόρες γυναίκες, γι’ αυτό και η Εκκλησία προς τιμήν τους αφιερώνει την τρίτη Κυριακή από το Πάσχα. Η ημέρα αυτή μας θυμίζει τα γεγονότα της Αναστάσεως του Χριστού. Μυροφόρες είναι οι γυναίκες που ακολουθούσαν τον Κύριο μαζί με την Μητέρα Του, έμειναν μαζί της κατά την ώρα του σωτηριώδους Πάθους και φρόντισαν να αλείψουν με μύρα το σώμα του Κυρίου. Οι μυροφόρες γυναίκες είναι οι πρώτοι μάρτυρες της Αναστάσεως, άκουσαν πρώτες το «Χριστός νέστη», και παρουσίασαν αρετές που δεν επέδειξαν οι μαθητές του Κυρίου στη σταύρωση. Οι αρετές αυτές ήταν:  η πίστη, η αφοσίωση, η αγάπη, η τόλμη!

 Από την ημέρα που γνώρισαν τον Κύριο στη Γαλιλαία, έγιναν πιστές μαθήτριές Του. Τον ακολουθούσαν και δαπανούσαν από τα υπάρχοντά τους για την συντήρηση Εκείνου, καθώς και των μαθητών Του: «τε ν ν τ Γαλιλαί κολούθουν ατ» (Μάρκ. 15,41) και «διηκόνουν ατ κ τν παρχόντων ατας» (Λουκ. 8,3).

Την ώρα της θυσίας Του, όλοι οι άλλοι μαθητές εκτός από τον Ιωάννη, είχαν εγκαταλείψει τον Κύριο «πάντες φέντες ατόν φυγαν» (Ματθ. 26,56). Οι μυροφόρες όμως έμειναν πιστές και αφοσιωμένες στον Κύριο, δεν Τον αποχωρίσθηκαν ούτε στο Γολγοθά: «σαν δέ κε καί γυνακες πολλαί πό μακρόθεν θεωροσαι, ατινες κολούθησαν τ ησο πό τς Γαλιλαίας διακονοσαι ατ· ν ας ν Μαρία Μαγδαληνή, καί Μαρία το ακώβου καί ωσ μήτηρ, καί μήτηρ τν υἱῶν Ζεβεδαίου» (Ματθ. 27, 55-56).

 Άκουσαν τους λόγους, που είπε ο Χριστός επάνω στο σταυρό, και το «Τετέλεσται» (ωάν. 19,30). Αλλά και μετά το θάνατό Του, έμειναν θρηνώντας κοντά στο σταυρό. Και όταν παρουσιάστηκε ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος με την άδεια του ενταφιασμού, αυτές τους βοήθησαν και τους συνόδευσαν στο μνημείο.

Την αγάπη τους και το ψυχικό τους σθένος οι μυροφόρες το έδειξαν και τη νύχτα της Αναστάσεως. Ενώ γνώριζαν ότι ο τάφος είναι σφραγισμένος, ένας μεγάλος λίθος είχε φράξει την είσοδό του και ένοπλοι Ρωμαίοι στρατιώτες φρουρούσαν το μνήμα, τίποτε από αυτά δεν στάθηκε σε αυτές εμπόδιο. Οι μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν πολύ πρωΐ το μνήμα φέρνοντας μαζί τους αρώματα, για να μυρώσουν το σώμα του Χριστού.




Τη μεγάλη αυτή αγάπη, την αφοσίωση και την τόλμη εκτίμησε ο Κύριος και έδωσε ως αμοιβή, πρώτες αυτές να ακούσουν από το στόμα του αγγέλου το χαρούμενο μήνυμα της Αναστάσεως «Χριστός ανέστη». Πρώτες αυτές είδαν τον Αναστάντα Κύριο και πήραν την εντολή από Μυροφόρες να γίνουν Ευαγγελίστριες και να φέρουν το μήνυμα της Αναστάσεως στους μαθητές και στον κόσμο. Ας μιμηθούμε τις αρετές των Μυροφόρων, τη μεγάλη αγάπη που είχαν στον Κύριο, και τότε οι ψυχές μας θα πλημμυρίσουν από το φως της Αναστάσεως του Χριστού.

«Τας Μυροφόροις Γυναιξί, παρά τό μνμα πιστάς, γγελος βόα. Τά μύρα τος θνητος πάρχει ρμόδια, Χριστός δέ διαφθορς δείχθης λλότριος, λλά κραυγάσατε. νέστη Κύριος, παρέχων τ κόσμ τό μέγα λεος».

Εκ της Ιεράς Μονής